Recomandari aplicatii pentru alergat

Cred că unul dintre cele mai importante aspecte când vine vorba de alergat este monitorizarea curselor. Da, nu glumesc, pe lângă lauda și like-uri (ok, glumesc) e util să ținem evidența timpului, distanței, pace-ului și a rutelor pe care le parcurgem, astfel vedem și noi cum evoluăm în timp, dacă ne îmbunătățim timpii și distanțele parcurse. În acest scop au apărut ca ciupercile după alergat, ploaie, o mulțime de aplicații care, mai mult sau mai puțin, monitorizează aceiași indicatori.  

1. Strava

 

Nu întâmplător ocupă locul 1 în lista mea pentru că, evident, o folosesc. Momentan am versiunea free și nu văd de ce aș investi în varianta premium prea curând. Are tot ce îmi trebuie, ține track-ul prin gps distanței, timpului, pace-ului, elevation, și a altitudinii. Pot pune pauză în timpul alergării, pot să dau share cursei pe rețelele de socializare, pot pune mai multe fotografii per cursă.

Strava e foarte social friendly, are club-uri formate de useri, poți să vezi clasamentul unui anumit segment (rută) să vezi cum te-ai clasat în raport cu alți alergători, poți da like-uri (kudos) și poți lăsa comentarii la cursele altor alergători care utilizează aplicația. O altă funcție importantă este ca poți adaugă manual activități pe care le-ai înregistrat cu alte aplicații și poți exporta feed-ul pentru a-l importa direct în alte aplicații dacă te-ai plictisit de Strava..

De menționat este că la Strava poți conecta și alte device-uri că Apple Watch sau Active Wears pentru Android.  

PS: follow me here 

2. RunKeeper

Cred că RunKeeper e prima aplicație de alergat de care am auzit acum mulți ani. Am instalat-o prin 2013, am alergat de 2 ori și am renunțat pentru că…pentru că lene ce să mai. RunKeeper folosește tot GPS-ul pentru a înregistra activitățile de alergat măsurând, la fel ca și Strava, distanța, timpul, pace-ul. Ce mi se pare interesant este că are un istoric mai bine dezvoltat, astfel încât poți să compari mai rapid evoluția de la o alergare la alta, să vezi mai simplu unde ai evoluat, ce ai făcut mai bine etc. Îți poți seta ușor obiective și ești anunțat de fiecare dată când le atingi. 

3. Nike + Running

Aplicație dezvoltată evident de Nike care are pe lângă funcționalitățile de bază ale aplicațiilor de alergare, ai și opțiunea de a asculta muzică în timpul alergării direct din aplicație. Pe lângă asta, tot din categoria audio, poți înregistra mesaje vocale de încurajare pentru prieteni și poți la rândul tău să le asculți pe ale altora. Yeeey, bravo, keep it up, what a wonderful race! Și, evident, componentă socială nu lipsește, like, share, adăugare de fotografii din timpul cursei etc. 

4. Adidas Train & Run

Aplicație dezvoltată de… Adidas, bineînțeles. Recunosc că în urmă cu 2 săptămâni am avut intenția de a divorța de Strava pentru aplicația Adidas dar pentru că nu aveam opțiunea de a importa cursele nici măcar manual, am renunțat. Mi-am instalat aplicația după ce am văzut cât de fain se vedeau share-urile pe Facebook din ea (hihi, shallow I know) și dacă aveau opțiunea de import feed sau adăugare manuală a activităților, acum Strava era bye-bye. Aplicația are o interfață super friendly, e foarte ușor de folosit și are toate funcțiile de bază ale unei aplicații pentru alergat. Pe lângă acest motiv aparent superficial, aplicația are integrate și o serie de training-uri speciale pentru a te ajuta să îți atingi obiectivele care iar mi-a plăcut foarte mult. Dar din păcate iubirea noastră s-a terminat înainte de a începe, însă dacă nu aveți încă o aplicație de alergare cu care vă înregistrați constant activitățile, optați pentru asta, e foarte foarte mișto. 

5. Charity Miles

Exact cum îi spune numele, aplicația se diferențiază de restul prin faptul că numărul de kilometri alergați sunt donați cauzelor alese de useri. Te înregistrezi, îți alegi cauzele către care vrei să donezi nr de km iar sponsorii Charity Miles convertesc numărul de kilometri alergați în donații către cauza susținută de tine. Câteva dintre cauze: Wounded Warrior Project, Autism Speaks, ASPCA. Ca și funcționalități, aplicația le are tot pe cele de bază: timp, distanță, pace, elevation etc. Cred că este una dintre cele mai faine aplicații pentru că simți că alergi pentru o cauză pe care o susții, nu doar pentru tine și pentru a concura cu ceilalți alergători.  

Bonus:

Zombies, Run!

Dacă ești genul de persoană care pleacă mereu de la premisa că nu alergi decât dacă cineva te aleargă, atunci aplicația asta e pentru tine. Eu am instalat-o luna trecută și am alergat în paralel o singură dată și cu ea și cu Strava. Are povești despre cum te aleargă zombie, te încurajează să alergi mai repede, îți spune dacă ai reușit să fugi mai repede decât zombies și îți dă bonus-uri dacă o faci. Evident, nu e nevoie să menționez, că are, la fel ca și restul aplicațiilor, funcțiile de bază și în plus poți să asculți muzică prin streaming conectându-te direct din aplicație la o aplicație de music streaming chiar în timpul alergării. 

Muzică se oprește când naratorul începe să îți povestească despre zombie și despre cum trebuie să te grăbești să nu te prindă și între pauza muzica repornește automat. Ce nu mi-a plăcut este că my gooood, varianta free e plină de reclame audio. Asculți 2 minute de poveste, apoi iar 2 minute melodii, și 5 minute de reclame. Probabil varianta premium te scapă de reclame, dar eu nu am mai avut răbdare de ea. In plus, sunt obișnuită să ascult muzica mea fără să mi vorbească nimeni pe fundal și mai ales să-mi zică despre cea mai nouă invenție de detergent de vase. (say what?!) Dar cine știe, for the fun of it, dacă vă plac poveștile cu zombie, s-ar putea să vă placă și aplicația. 

Cam astea sunt recomandările mele cu mențiunea că orice aplicație ați folosi, mergeți cu ea înainte, nu e ok să le schimbați mai ales că multe nu permit importul de feed-uri  din alte aplicații. Și până la urmă toate înregistrează aceiași indicatori, așa că, important e să alergați. 
  
PS: aplicațiile recomandate sunt gratuite în iOS Store și Android Market. 
  
Voi, cei care alergati constant, ce aplicație folosiți? 

sursa foto 1: runner girl via Shutterstock.com

Related Post

3 Thoughts on Recomandari aplicatii pentru alergat

Leave a Comment