RMN cerebral la Regina Maria

Eu si ipohondria

Înainte să vă povestesc experiența mea cu RMN-ul, ar trebui să vă spun că, probabil, sunt ipohondră. Îmi fac analizele de sânge de 2 ori pe an, testul Papanicolau la fel, controale anuale la dermatologie, ecografii mamare, abdominale, control ORL, oftalmologic, cardiologic. Oricât de amuzant ar părea nu cred că e vreun loc unde să nu mă fi căutat. Imaginați-vă că acum câțiva ani am descoperit o biluță de grăsime sub piele și am ajuns la urgențe să mi-o scoată, atunci pe loc.De mai bine de 5 ani am carduri de sănătate corporate la Regina Maria și Medlife. În ultimii ani pentru că la Regina Maria mi-am făcut și cont și am și Account Manager care mă sună la 10 secunde de când trimit o solicitare de programare, apelez doar la serviciile lor. 

shutterstock_197310038

Cum mi-a venit ideea de RMN

Cum am ajuns să fac RMN cerebral? Păi, de vreo lună așa mă tot durea capul în partea stângă, cu ureche, tâmplă…am zis inițial, hai calmează-te Ana, e ok, un curent, o răceală…numai că, tot treceau zilele și durerea reapărea. Am fost inițial la dentist să mi tratez o măsea care mi se părea mie că ar putea să fie cauza. Am așteptat 2 zile, totul ok până când iară o apărut durerea. Apoi mi-am făcut programare la ORL. Am zis că poate e un început de otită. N-a fost să fie. Așa că i-am solicitat doctorului ORList trimitere la RMN. S-a uitat așa ciudat la mine, dar mi-a dat. Am plecat de acolo și am trimis ulterior, din contul meu, solicitare pentru programarea la RMN. Am fost sunată în câteva minute și m-am programat la clinica din Băneasa miercurea trecuta la ora 20:00. 

Cum a decurs RMN-ul la Regina Maria

Am ajuns acolo cu 15 minute mai devreme cum mi s-a specificat la telefon. Am completat un forumular în care declaram că n-am înghițit fiare, că n-am piercing-uri în zone nebănuite, tije și alte minuni din metal care ar putea afecta rezultatele. De menționat este că trebuie să fii demachiată (unele cosmetice conțin și plumb) și fără niciun accesoriu metalic în momentul în care începe tortura procedura.
Am semnat că sunt de acord, am fost invitată într-o cameră unde am fost îmbrăcată într-un halat și invitată în camera unde urma să mi se facă RMN-ul. Nu vă zic ce panică m-a luat când am văzut tubul ăla în care trebuia să intru și care îmi dădea numa vibrații negative, asta poate pentru că îl asemănam cu un sicriu și deja simteam cum îmi trepidau picioarele. 

M-a așezat înăuntru, mi-a pus un dispozitiv pe cap și o pereche de căști care să atenueze sunetele care urmau să se dezlănțuie și m-o vârât înăuntrul lui, nu înainte de a mă anunța că procesul va dura 25-30 de minute și să îmi spună că dacă e ceva în neregulă să apăs butonul de panică. Am fost atenționată că nu trebuie să mă mișc. Deloc. Mai ales capul. Am încropit un am înțeles șoptit mai mult, m-am lungit pe spate și am așteptat. Vreau să vă zic că încă din primele minute am simțit că nu pot respira, simțeam un nod în gât, mă luaseră toate palpitațiile pământului. Apoi au început țiuiturile și zgomotele. Nu am putut sta nemișcată pentru că încercam să mă hiperventilez respirând adânc, din toți plămânii, motiv pentru care capul meu se mișca. După 10 minute aud în căști “Vă rog să nu vă mai mișcați, vom relua procedura de la zero”. 

Am înghițit în sec și am început să respir mai repede și mai ușor. Îmi venea să înghit, să mă scarpin, să mă mișc. “Ce să fac eu aproape 30 de minute?” Am început să număr. La 100 m-am oprit și am numărat descrescător. Apoi m-am gândit că dacă îmi găsește ceva sunt ok cu asta și îmi tot repetam…sunt ok, sunt ok, și cu cât repetam mai des și încercam să mă relaxez cu atât mă panicăm pentru că una îmi spuneam eu conștient, altă îmi transmitea subconștientul “Fraiero, nu ești ok, vrei să afli că ești bine, că n-ai nimic și c-o să trăiești să te mai bucuri de multe ploi de toamnă și de răsărituri pe malul mării!” Și se auzeau țiuituri care mă speriau, mă panicau, mă făceau să transpir și să respir greoi. Simțeam cum broboane de transpirație se prăvălesc pe fruntea mea și cum toate momentele frumoase mi se rederulau prin minte că un film pe care îl revezi a 10-a oară și pe care tot simți că nu l-ai înțeles pe deplin. 

Nu știu cum a trecut jumătate de oră, dar a trecut și supraviețuisem. Cu tot cu atacurile claustrofobice și cele de panică. Am ieșit din tub, m-am schimbat în hainele mele și m-am dus pe hol să aștept. După 15 minute, mi se dau radiografiile și un cd și răspunsul că rezultatul va veni pe mail în contul meu după 24 de ore. Goddamn it! Încă 24 de ore, mi-am zis! Am plecat de acolo cu toate gândurile cele mai pline de negativitate. În noaptea aia am adormit extrem de greu, nu mai știu dacă din cauza căldurii sau a anxietății. Încercam să mă pregătesc, cum îmi stă în fire, pentru ce e mai rău. Cumva blocasem din ecuație orice necunoscută pozitivă. 

Rezultatele…dupa 24 de ore

A doua zi, după prânz… au sosit rezultatele: sinuzită cronică și deviație de sept. Atât! Nu aveam nimic grav! Nimic grav! Asta era tot ce conta, că nu era nimic altceva!M-am liniștit așa și singurul lucru care mi-a trecut prin cap a fost: mai am încă timp! Nu știu pentru ce, dar important e că îl mai am. Și că poate e momentul să fac ceva cu el, altceva decât ce trebuie. Încă nu m-am hotărât ce, dar sentimentul că pot, că sunt sănătoasă e unul atât de eliberator încât pentru o secundă am simțit că I was infinite. That moment was my infinite. The moment when I felt that time was on my side.

Da, recunosc că sunt ipohondră și că uneori fac din țânțar armăsar când mă doare și-o unghie, dar sunt convinsă că atunci când voi face programare la psiholog la Regina Maria (am 50% reducere la fiecare ședință prin cardul meu) or să dea doctorii party că în sfârșit mă caut unde trebuie. 

Sursa foto: Screening brain via Shutterstock.com

17 Thoughts on RMN cerebral la Regina Maria

  1. Rezultatul de sinuzita decoperit la investigatia RMN este adesea fals pozitiv. Se confirma prin CT scan cranio. De fapt, cel mai adesea se infirma.

  2. Asa am zis si eu. Dar: antibiotic pt ceva neconfirmat nu iau sub nici o forma. Si 2: CT scan dureaza 5 min si nu te baga in tub 😀

  3. Bine ca e bine si nu ceva mai grav. Sinuzita are cauze cumulate in timp, mai ales curentul, capul descoperit iarna, plus alte raceli care aparent au trecut de la sine, iar deviatia de sept e de luat in calcul a fi remediata pentru o mai buna oxigenare in respirat. Asta va anula efort, stare de panica in spatii restran ori tensionare

  4. N-a mers editata ideea, asa ca o continui aici: somnul va fi mai bun si mai linistit cu deviatia septului rezolvata, ca sa nu mai zic ReMediata, ca seamana cu RMN si nu ti-a placut tubul stramt, cald, agitat si ciudat! Sa fii bine! 🙂

  5. Damn girl! Stii ca si eu sufar de sinuzita si mai trist e ca tre sa ma duc din nou acum la un doctor bun si probabil voi avea parte de un CT sau un RMN si acum dupa ce citesc la tine ma gandesc cu panica la ce se poate intampla.

    1. Daca nu ai claustrofobie o sa fie ok. Eu sufar si de atacuri de panica si cred ca si sunt usor claustrofoba…asa ca, ce sa mai, era mediul propice sa ma manifest ca un scelerat 😀

  6. Vai, am ajuns pe pagina ta cautand cum sa fac sa NU intru in panica la RMN 🙂 Am avut o interventie chirurgicala si trebuie sa repet Rmn timp de 2 ani din 6 in 6 luni….+ o data inainte. Prima data a fost ok. Am fost la o clinica care mi-a pus castile pe cap si surpriza…am avut muzica !!! A trecut foarte repede timpul. A doua oara am fost altundeva (din pacate tot acolo tb sa le fac pe urmatoarele) dar a fost cat de cat ok chiar daca nu era muzica . A treia oara am trait exact momentele pe care le descrii…si a tb sa repet rmn-ul a doua zi…asta dupa ce m-a tinut o ora jumate inauntru…A doua zi am intrat in panica rau…nu mai imi simteam mainile si picioarele , durere in piept…stateam cu degetul pe butonul de panica…pana la urma am apasat…si din casca s-a auzit: tocmai ati terminat! Joi sunt programata la urmatorul si nu stiu ce calmant sa iau inainte 🙁

Leave a Comment