Recomandari seriale SF noi

seriale SF

Nu știu alții cum sunt, dar când vine anotimpul rece eu intru în mode-ul de hibernare și implicit în mood-ul de a viziona filme și seriale. Perioada asta s-a nimerit să rezonez cu tematica serialelor SF, așa că am purces în a cauta cele mai faine și mai noi seriale SF. Așadar, recent am văzut câteva care mi-au plăcut și pe care îmi doresc să le împărtășesc cu voi. Unele dintre ele sunt cunoscute și #petrend, deci probabil marea majoritate dintre voi le-ați vizionat deja. Sper să vă placă și dacă mai știți voi și altele, comentați să completăm lista. 

DEFIANCE: THE LOST ONES (2013-2015) 

Link IMDB Defiance

Nota IMDB: 7

Acțiunea în Defiance se petrece undeva în viitorul apropiat într-o lume distopica în care Votans (extratereștri din diferite rase) locuiesc cu oamenii. Sistemul lor solar a fost distrus așa că au plecat cu toții în căutarea unei noi planete și bucurie,fericire au găsit frumoasa planetă albastră care, surpriză, era locuită de oameni. Și pentru că nimănui nu-i place să își vadă "casa" invadată de străini, se iscă un adevărat conflict atât între Votans și oameni cât și între extratereștri care, evident, nu erau toți din aceeași rasă/de pe aceeași planetă.

În centrul acțiunii avem una bucată fost soldat în forțele speciale-uman, fiica lui adoptivă-Irisa din rasa Irathians și o doamnă primar determinată să apere interesele regiunii Defiance. Mi-a plăcut foarte mult pentru că în cele 3 sezoane nu m-am plictisit absolut deloc și m-am atașat de toate personajele, chiar și cele negative, că e bine știut că răul nu e niciodată 100% pur și că pe lângă razboiaele duse între Votanți și oameni, serialul are și o mulțime de intrigi și personaje cu puteri supranaturale (cum altfel într-un SF în toată regula?).  

STRANGER THINGS (2015 – )

Link IMDB Stranger Things

Nota IMDB: 9.1

Încă de la primul episod serialul mi-a adus aminte de atmosferă din Twin Peaks-unul dintre serialele mele preferate. Acțiunea din Stranger Things se petrece undeva la începutul anilor `80 într-un orășel din Indiana. Primul episod debutează cu dispariția misterioasă a unui puști și cum prietenii acestuia fac tot posibilul pentru a elucida misterul. Lucrurile se complică când cei trei puști plecați în căutarea prietenului dispărut întâlnesc în pădure o fată rătăcită, de vârsta lor, cu puteri supranaturale dar fără niciun fel de social skils. Serialul e foarte fain, te ține în suspans de la primul până la ultimul episod, si bonus atmosfera creată în orășelul mic cât și personajele puternic conturate fac tot deliciul primului sezon. În 2017 s-a anunțat deja sezonul 2 deci așteptăm să vedem ce mai urmează. 

BLACK MIRROR (2011 – )

Link IMDB Black Mirror

Nota IMDB: 8.9

Serialul asta a fost un adevărat deliciu de la primul până la ultimul episod. Spre deosebire de restul serialelor prezentate aici, Black Mirror nu are o poveste unitară pe tot parcusul sezoanelor. Sunt episoade individuale care se concentrează pe aceeași temă: evoluția umanității în raport cu cea a tehnologiei. Deși un serial SF, poveștile prezentate în episoade mi-au dat senzația că la un moment dat ar putea deveni reale, ba chiar cu unele aspecte ne confruntăm deja. Imaginați-vă o societate în care nu dăm rating-uri doar filmelor, serialelor, formațiilor muzicale sau hotelurilor și restaurantelor, ci și celorlalți oameni. Cum ar fi însă ca privilegiile noastre în societate să fie determinate direct de rating-urile pe care ceilalți ni le dau?

HUMANS (2015 – )

Link IMDB Humans

Nota IMDB: 8.1

Tocmai ce s-a terminat sezonul doi și mai am de așteptat un an până la următorul sezon care sper din tot sufletul să se facă. Humans e un serial britanic, foarte mișto realizat în care tehnologia a avansat atât de mult încât synths (syntetic people) trăiesc alături de oameni și îi ajută pe aceștia în tot felul de treburi casnice. Pe lângă asta, multe dintre job-urile pe care le aveau oamenii,sunt preluate de synths (mână de lucru mai ieftină). Ce se întâmplă însă când un geniu în AI creează synths conștienți, synths care se bucură, se întristează și au aceleași trăiri cu cele ale oamenilor? Cum diferențiezi atunci drepturile unui om de cele ale unui synth? Tema serialul e foarte interesantă mai ales ca, de ce nu, poate în câteva sute de ani societatea se va confrunta cu această dilemă.  

WESTWORLD (2016 – )

Link IMDB WestWorld

Nota IMDB: 9.2

Cred că WestWorld este cel mai popular serial SF la ora actuală. Motivul pentru care l-am vizionat a fost că era atât de mare hype-ul încât n-am mai rezistat presiunii pasiv agresive :)) Glumesc, chiar mi-a plăcut deși primele episoade sunt foarte lente și ai impresia că nu o să se întâmple nimic spectaculos. Tema serialului este asemănătoare cu cea din Humans, singura diferență este că în WestWorld, sinteticii sunt plasați într-o lume care recreează atmosfera Vestului Sălbatic și unde doar oamenii cu foarte mulți bani au acces. O realitate virtuală special creată pentru cea mai autentică formă de escapism. Imaginați-vă că puteți face cu acei roboți special conceputi să nu se diferentize de oameni orice vreți: să-i omorâți, să-i violați, maltratați, să conversați cu ei, absolut orice fără nicio restricție. Cât de departe ați merge?

THE MAN IN THE HIGH CASTLE (2015 – )

Link IMDB The Man in the High Castle

Nota IMDB: 8.1

Dintre toate serialele prezentate "The Man in the High Castle" rămâne preferatul meu. Bazat pe romanul lui Phillip Dick, filmul prezintă o societate distopica din anii `60 în care Axa a câștigat cel de-al doilea război mondial, Hitler e încă în viață iar SUA e împărțită între cele două mari puteri învingătoare: Germania și Japonia. Presărat cu intrigi și întorsături de situație, personaje savuroase și bine conturate, serialul este unul care te ține cu sufletul la gură. Momentan are doar 2 sezoane, e făcut de Amazon, sezonul doi tocmai ce a apărut pe 16 decembrie și sper din tot sufletul să îl continue și anul viitor.  

MR. ROBOT (2015 – )

Link IMDB The Man in the High Castle

Nota IMDB: 8.7

 

Are momentan doar 2 sezoane dar cu siguranță anul viitor fanii se vor bucura și de al 3-lea. Este probabil cel mai mind-fuck serial dintre toate prezentate în lista de recomandări. Elliot e un programator-geniu care lucrează la o firmă de cyber-security, firmă care are ca și client E-Corp-cea mai mai influentă corporație din lume. Programator de zi și hacker de noapte, Elliot încearcă să își găsească sensul și să își recapate controlul de sine printre liniile de cod și demonii care îl ademenesc într-un joc periculos care are ca miză salvarea lumii. Ce se întâmplă când cea mai importantă corporație este hacked și informațiile sensibile cad pe mâna unor persoane care nu au nici cea mai mică intenție de a face bine omenirii? Elliot împreună cu… eh, vedeți voi cine, vor încerca să răspundă la întrebare.  
  
Mie mi-a plăcut foarte mult serialul chiar dacă, având probabil ca public țintă ITistii, în special coderii, unii termneni sunt greu de înțeles. Dar dacă treceți peste analogiile cod-minte umană și v-a plăcut și Fight Club, serialul este unul savuros, psihedelic și entertaining.  
 

Cam astea sunt recomandările mele. Dacă aveți și voi alte sugestii de seriale SF bune, lasati-le în comentarii să completăm lista.  

Sursa poza 1: SF town via Shutterstock.com

Related Post

Leave a Comment