Prima zi la noul loc de munca

Prima zi la un nou loc de muncă este probabil la fel de emoționantă ca cea din întâia zi de școală. Nu cunoști pe nimeni, nu știi cum sunt ceilalți, nu știi cum să te porți și dacă să fii tu însuți sau nu. Îți alegi cu grijă ținuta cu cel puțin două zile înainte, te aranjezi mai ceva ca-n ziua cununiei civile, îți cumperi parfum nou și te chinui să te cocoți pe tocurile de 10. La recepție te uiți timidă, dai bună dimineața și te întrebi oare de ce se uită tipa de acolo atât de surprinsă la tine. 

Ah da, ai ajuns cu 40 de minute mai devreme. Cum? Nici 8:30 nu este? Ai fi putut jura că o să întârzii. Cu toate că știi bine că ți-ai setat ceasul să sune la ora 5:30 dimineața să fii sigură că o să fii pregătită până se face timpul de plecare. Ți-ai luat o marjă de eroare mai mare decât era cazul, dar nu-i nimic, măcar în prima zi să fii prima care ajunge.

Te duci la biroul indicat în urmă cu o săptămână de tipa de la HR. N-a sosit încă calculatorul. În birou nu e încă nimeni. Te uiți pe geam, admiri priveliștea citadină… aceleași blocuri gri, aceeași atmosferă dezolantă. Tragi jaluzelele. Nu vrei să te indispui înainte de a începe programul de lucru. Îți aranjezi din nou fusta, te mai uiți de 2-3 ori în oglindă să te asiguri că rujul e la locul lui, mai tragi 2 pufuri de parfum, că doar nu plecai fără el în geantă și te așezi din nou pe scaun. 

Mai trec 10 minute și încep colegii să apară. Ridici privirea din monitorul inexistent, te ridici în picioare și începi să saluți politicos și să te prezinți. Unii răspund voioși, alții doar te privesc curioși iar alții nici măcar nu-și ridică privirea din pământ, semn că trebuie să bea cel puțin o cană de cafea tare înainte de a putea bolborosi trei fraze coerente.

Până la ora 10 deja toate birourile sunt ocupate. Aștepți să vină team leader-ul/managerul pentru a-ți afla îndatoririle. Ora prânzului se apropie mai repede decât ți-ai imaginat și te gândești să ceri indicații despre unde se mănâncă bine în zonă. Nu că ți-ar fi foame. Emoțiile primei zile ți-a anihilat și ultima dorință de a incurgita ceva. Dar vrei să faci conversație. Ți se răspunde în treacăt ceva de un restaurant printre blocuri, un fel de cantină corporatistă. Zâmbești politicos și mergi în recunoaștere. O oră de repaus îți prinde bine. 

După ce mănânci supa de legume servită aproape rece și salata de vară te întorci la birou cu o mică strângere de inimă. Ah, uite, a venit și calculatorul iar băiatul de la IT ți-a lăsat pe birou un post-it cu adresa ta de mail și alte credentiale utile. Deschizi calculatorul, setezi e-mail-ul, încerci să descarci aplicațiile pe care urmează să le folosești, tragi cu ochiul puțin pe Facebook, te uiți la colegul de lângă, e adâncit în treabă lui, așa că arunci la repezeală și un status despre prima zi la birou și apeși repede pe X. Nu vrei să faci impresie proastă încă de la început așa că nu mai accesezi rețelele de socializare toată ziua.

Ora 18 se apropie iar tu abia aștepți să înceapă lumea să se care din birou. Respiri ușurată când băiatul de lângă geam se ridică și apoi și cel de lângă el. Îți închizi calculatorul, îți strângi lucrurile și te îndrepți spre ușă nu înainte de a ura o seară plăcută tuturor. Ți se răspunde și lucrul ăsta te face fericită. 

Părăsești biroul cu sentimentul de dor…ți-e dor de fostul loc de muncă dar știi că asta o să dureze puțin. Așa e în prima zi. N-ai cum să te acomodezi atât de repede. Aștepți autobuzul și îți suni cea mai bună prietenă. Nu ai ce să-i povesti încă.

Și până să-ți dai seama ajungi să treci prin toate etapele prezentate atât de fain în clipul de mai jos.

  

La voi cum a fost prima zi de muncă la actualul job? 

Related Post

11 Thoughts on Prima zi la noul loc de munca

  1. Hmm… la mine n-a fost chiar asa de awkward, desi in general am probleme de anxietate sociala. Insa m-am imprietenit rapid cu colegii mei. Am avut pe cineva care mi-a facut trainingul in prima saptamana si practic n-a trebuit sa stau deloc singura.

  2. Nici nu mai știu exact cum a fost. Știu doar ca la interviu am întârziat vreo jumătate de oră. Mi s-a propus serviciul nu l-am vrut neapărat. Apoi am dat o probă mica a doua zi și aia a fost. Știam zona, cunoșteam câțiva colegi, nu era rău…

  3. Prima mea zi de munca a fost funny, m-am angajat ca ospatar-barman, dar n-am stiut ca trebuie sa fac si curatenie si stoc :)) Ha-ha ! Am fost o comica, am facut ochii mari cand mi s-a zis.. dar asta a fost! Acum zilele mele de munca sunt plictisitoare 😛

  4. Asa a fost prima zi de munca si la mine.

    In prima parte esti foarte entuziast\a de ceea ce e in jurul tau, incerci sa te "bagi in seama" cu toata lumea. Iti este frica sa pleci la 6 fix si astepti sa se ridice cel putin 2-3 persoane inaintea ta. Si iti este dor de fostul loc de munca. 

  5. Am avut deja vreo 2-3 “prime zile de munca”, dar mereu am avut norocul de a fi intr-un colectiv relativ mic si cu oameni simpatici. Insa daca si cand voi trece la un job in multinationala, cred ca asa va fi si pentru mine. Asa cum ai descris mai sus, sunt genul care isi pregateste hainele cu o zi inainte, se machiaza, isi face griji si ajunge mai devreme.

  6. La mine prima zi de munca la primul job..nu mai stiu cum a fost dar la actualul job am fost foarte incantat ca e o companie worldwide, si sunt multi angajati..si ma gandeam pff.cum o sa ii retin eu pe Toti. .de la branchul local bineinteles dar nu au fost probleme si feedbackul a fost excelent din partea colegilor..sefa mea spunandu-mi ca a ajuns sa fie oprita in parcare si sa auda laude despre mine..lucru ce e rar..ea auzind offuri in general. Lucru asta ma bucura..si consider ca a fi un om extrovertit poate fi un lucru benefic intrun colectiv mare. Aaa si sa nu uit..la interviu am intarziat 2 ore..din cauza unui sinucigas care sa aruncat fix in fata trenului cu care trebuia sa ajung eu la work. Unlucky me!

Leave a Comment