Mai bine nu discutăm despre ele

Sunt acele subiecte despre care oricine are o părere, subiecte cărora cu greu le găseşti calea de mijloc şi nu atrag decât dispute şi discuţii în contradictoriu. Credeţi-mă că le-am testat pe pielea mea aproape pe toate. Aşadar, când întâlniţi o persoană nouă şi simţiţi că vreţi să aveţi o legaura cu ea, de orice natură ar fi, încearcaţi să evitaţi câteva dintre subiectele care mai degrabă ar dăuna decât să ajute la consolidarea relaţiei.
Am să menţionez doar câteva dintre subiectele delicate pentru care eu mi-am smuls părul din cap, la figurat vorbind, încercând să îmi impun punctul de vedere. Conlocutorul meu a făcut acelaşi lucru şi am sfârşit scoţând scântei amândoi. Aşa că, decât să riscăm să fim înconjuraţi de fulgere şi tunete metaforice şi să sfârşim prin a-l considera pe celalat încăpăţânat şi incapabil să ne accepte punctul de vedere, (căci în niciun caz nu o să ne împăcăm cu ideea că şi noi facem acelaşi lucru), mai degrabă nu discutăm despre ele.

Religia şi implicit Iisus.Unii cred că a existat şi într-adevăr e fiul lui Dumnezeu, scepticii îi neagă existenţa, alţii, mai fermi, susţin cu vehemenţă că a fost un îndrumător şi un bun profesor, dar în niciun caz un om fără de păcat. Sunt câteva dintre părerile emise despre Iisus. Religia este la fel un punct sensibil şi un subiect personal. De-a lungul istoriei mulţi oameni au murit în numele ei, că au fost creştini, musulmani, budhisti sau orice altă religie, sunt oameni care au crezut cu tărie în religia lor şi e inutil să ne lansăm în dezbateri în această direcţie. Să ne amintim că stăm de vorba cu o persoană nouă şi nu ştim ce reacţie o să aibă. Acum câteva săptămâni am fost să dau un examen la facultate. Ne-am strâns mai mulţi colegi, unii cu care nu interactionasem mai deloc. Şi una dintre colege, nu imi mai amintesc despre ce se vorbea,  incepe să insulte preoţii şi bisericile. Colega de lângă a ripostat urât şi a plecat de lângă noi motivând că "eu nu am de gând să ascult asemenea lucruri şi acum înainte de examen". Exact ce vă spuneam, încercaţi pe cât posibil să evitaţi acest subiect delicat pentru  început.

Avortul şi Eutanasia. De regulă discuţiile despre etică generează controverse. În cazul avortului: când începe viaţa, e crimă să omori fătul? Dacă da, de la câte luni putem considera avortul crimă? În ce măsură e cineva îndreptăţit să renunţe la copil? Când putem considera avortul o crimă şi când nu? Cine spune că mama are drept de viaţă şi de moarte asurpa fătului şi tot aşa. Despre Eutanasie controversele sunt la fel infinite: dacă omul consimte şi totuşi ar mai avea o şansă? Dacă familia consimte şi totuşi, bolnavul legat la aparate, ar avea parte de cine ştie ce minune ştiinţifică? Care sunt cele mai etice metode de eutanasiere? Cât de moral şi corect din punct de vedere religios e să decizi asupra morţii tale?
 
Evoluţie sau Creaţie? Că ne tragem din maimuţe, că suntem descendenţii lui Adam şi ai Evei. Cum am apărut aici şi mai ales de ce? Cărţile scrise pe aceaste teme ar umple cu uşurinţă rafturile unei biblioteci imense. Astfel că, decât să ajungeţi la dezbateri interminabile şi nervi întinşi la maximum, mai bine evitaţi subiectul.
 
Politica. Ştiţi voi că toţi suntem experţi în politică şi sport. Fiecare are convingerile şi argumentele sale. Fiecare e de părere că orientarea politică X e mai bună decât Y şi că dacă era acum Cutarescu la conducere cu siguranţă altfel ar fi stat lucrurile. Vă spun din experienţă că astfel de discuţii nu duc nicăieri. Irosesc energie, timp şi bună dispoziţie.
 
Bineînţeles că nu sunt singurele subiecte interminabile şi fără sorţi de izbândă, aşa că dacă v-aţi mai întâlnit voi cu altele, vă aştept să le împărtăşiţi.

Related Post

33 Thoughts on Mai bine nu discutăm despre ele

 1. Eu zic ca nici pe bloguri nu e bine sa scrii despre aceste subiecte. Sau bine, daca vrei sa faci valuri, scrie. Daca vorbesti despre asa ceva sunt sanse mari sa te trezesti cu comentarii cu injuraturi si amenintari.

  1. Pe la inceputul blogului eu nu ma "feream" sa abordez astfel de subiecte. Asa am ajuns sa fiu scoasa din blogroll-ul unui blogger preot…pentru ca am abordat subiectul religia in scoli. deci de atunci m-am invatat minte…asa nu!

 2. Intr-adevar,sunt subiecte interminabile,insa politica…pff… La fiecare pas,in autobuz,pe strada,la televizor tot politica aud peste tot. :-q

  1. Pai da, si la mine la serviciu se mai incing astfel de subiecte pe la tigara, eu cum nu ma uit niciodata la tv ma simt pe dinafara subiectului, dar auzind de la ei ce se mai intampla, nici ca mi se pare ca am pierdut cine stie ce. Astfel de rahaturi se intampla mereu. Ca in Tanar si Nelinistit…si dupa 10 ani daca te apuci sa il vezi la tv ii intelegi subiectul..

  1. Asa cum am zis si mai sus in raspunsul comentariului Mihaelei…am abordat acum mai bine de un an subiectul 'Religia in scoli" si s-a suparat rau un blogger preot pe mine 🙁 unul pe care il apreciam…dar noh, asa patesti cand iti expui vadit punctul de vedere. de atunci m-am cam invatat minte ca sa zic asa..

 3. Intr-adevar, si eu mi-am rupt de multe ori parul din cap incercand sa fac lumea sa inteleaga ca e asa cum zic eu pe temele alea :)) Penibil…

  Si mai am o tema care, cel putin pe mine, a inceput sa ma sece: alimentatia. Am observat cat de ciudat se uita oamenii care au o alimentatie "normala", la cei care au un regim mai special. Ca esti vegetarian, ca tii Montignac, Atkins sau numeri caloriile in disperare, e treaba ta si atat. Dar cei care mananca "normal" si au si o cantitate impresionanta de grasime pe ei, se vor uita la tine cu o spranceana ridicata si te vor intreba asa, mai mult la misto: "Da' ce dragutza, vrei sa traiesti 100 de ani?" Si cand incerci sa le spui cat de daunatori sunt cartofii si hamburgerii de la Mc te trimit la spitalul 9 …

  1. Exact! si mie mi s-a intamplat la fel cand tineam regim…(nici acum nu fac excese de niciun fel) dar exact asa imi zicea "ia zi, prinzi suta de ani":) fix asta mi se zicea.

 4. Sunt de acord cu tine. As adauga pe lista si banii. Faptul ca ii ai, lipsa lor, cati faci, cum , de ce? Toate astea duc la discutii inutile si, mai ales, mi se par cam badarane. In discutii cu familia si prietenii apropiati merg. Atat.

 5. Parerea mea este ca abordezi chestiunea dintr-un punct de vedere eronat. Fiecare are dreptul la opinie, ca doar traim intr-o democratie, si poti discuta despre orice subiect fara sa intri in ‘coliziune’ cu nimeni. Nu trebuie in niciun caz sa-ti impui punctul de vedere, de aici incep problemele. De altfel, fara aceste subiecte, ce naiba iti mai ramâne sa discuti la un pahar de bere? Mai ales ca de multe ori sunt false probleme si o cearta e cam aiurea.

  Mie imi place sa discut pe subiectul religiei mult si bine, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-mi conving preopinentul ca am dreptate. La urma urmei religia e ca si nationalitatea: ti-o alegi tu, e treaba ta, nu exista alegere gresita. Ah, da, si mare atentie sa nu confundam credinta cu bigotismul. A-ti face o morisca de cruci când treci pe lânga o biserica sau a-ti da coate la coada la moastele Sfintei Paraschiva NU e credinta.
  Avortul / eutanasia sunt intr-adevar chestiuni delicate si in principiu nu discut asemenea subiecte pentru ca nu stiu ce sa spun. Din punctul meu de vedere viata incepe din momentul nasterii.
  Evolutie sau creatie? Falsa problema. Nu se exclud. Apropo, teoria Big Bang, considerata in acest moment profund stiintifica, este copiata de fapt din Zohar, care e una din cartile de capatâi ale Cabalei, un derivat religios, la urma urmei.

  Politica si sport. Oh, boy….apropo, imi cer scuze pentru 1-5, dar asa e când ne descatusam…ce e haios in acest moment e ca se confrunta doua forte ciudate. Liberalii se considera de dreapta, dar fac parte dintr-o alianta de stânga, iar pedelistii se declara de dreapta pentru ca e prea mare inghesuiala in stânga, nu pentru ca ar fi alegerea lor proprie si personala. Si atunci, despre ce naiba vorbim de fapt?

  Alte subiecte: artele martiale. Care e cea mai cea? E buna competitia sau mai degraba ar trebui sa tindem catre armonie, catre excluderea confruntarii cu alte persoane, singura confruntare logica fiind cu tine insuti? Care e originea raului si ce rost are in lume (si ne intoarcem la religie….)? E bine ca spaniolii au descoperit America? Care e originea vietii? Care a fost primul alfabet? Unde s-a scris pentru prima data in istorie? Nu-i asa ca geto-dacii au fost la un moment dat stapânii absoluti ai pamântului? A existat Atlantida? Masonii, iluminatii, cavalerii de la Malta, dominatia evreiasca asupra Lumii, Protocoalele Inteleptilor Sionului, atentatele asupra SUA din 11.09.01 au fost intâmplatoare sau au fost organizate chiar de americani, filme americane versus filme europene etc etc etc. E constructiva anglicizarea limbii române? Si, ultimul subiect (dar nu cel din urma), Rosia Montana.

  Bere sa fie, ca subiecte….destule.

 6. Parerea mea este ca abordezi chestiunea dintr-un punct de vedere eronat. Fiecare are dreptul la opinie, ca doar traim intr-o democratie, si poti discuta despre orice subiect fara sa intri in 'coliziune' cu nimeni. Nu trebuie in niciun caz sa-ti impui punctul de vedere, de aici incep problemele. De altfel, fara aceste subiecte, ce naiba iti mai ramâne sa discuti la un pahar de bere? Mai ales ca de multe ori sunt false probleme si o cearta e cam aiurea.

  Mie imi place sa discut pe subiectul religiei mult si bine, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-mi conving preopinentul ca am dreptate. La urma urmei religia e ca si nationalitatea: ti-o alegi tu, e treaba ta, nu exista alegere gresita. Ah, da, si mare atentie sa nu confundam credinta cu bigotismul. A-ti face o morisca de cruci când treci pe lânga o biserica sau a-ti da coate la coada la moastele Sfintei Paraschiva NU e credinta.
  Avortul / eutanasia sunt intr-adevar chestiuni delicate si in principiu nu discut asemenea subiecte pentru ca nu stiu ce sa spun. Din punctul meu de vedere viata incepe din momentul nasterii.
  Evolutie sau creatie? Falsa problema. Nu se exclud. Apropo, teoria Big Bang, considerata in acest moment profund stiintifica, este copiata de fapt din Zohar, care e una din cartile de capatâi ale Cabalei, un derivat religios, la urma urmei.

  olitica si sport. Oh, boy….apropo, imi cer scuze pentru 1-5, dar asa e când ne descatusam…ce e haios in acest moment e ca se confrunta doua forte ciudate. Liberalii se considera de dreapta, dar fac parte dintr-o alianta de stânga, iar pedelistii se declara de dreapta pentru ca e prea mare inghesuiala in stânga, nu pentru ca ar fi alegerea lor proprie si personala. Si atunci, despre ce naiba vorbim de fapt?

  Alte subiecte: artele martiale. Care e cea mai cea? E buna competitia sau mai degraba ar trebui sa tindem catre armonie, catre excluderea confruntarii cu alte persoane, singura confruntare logica fiind cu tine insuti? Care e originea raului si ce rost are in lume (si ne intoarcem la religie….)? E bine ca spaniolii au descoperit America? Care e originea vietii? Care a fost primul alfabet? Unde s-a scris pentru prima data in istorie? Nu-i asa ca geto-dacii au fost la un moment dat stapânii absoluti ai pamântului? A existat Atlantida? Masonii, iluminatii, cavalerii de la Malta, dominatia evreiasca asupra Lumii, Protocoalele Inteleptilor Sionului, atentatele asupra SUA din 11.09.01 au fost intâmplatoare sau au fost organizate chiar de americani, filme americane versus filme europene etc etc etc. E constructiva anglicizarea limbii române? Si, ultimul subiect (dar nu cel din urma), Rosia Montana.

  Bere sa fie, ca subiecte….destule.

 7. Eu uite de asta am zis că pe blog nu deschid nici un astfel de subiect.
  Pe mine m-a mâncat și cu niște chestii „banale”, despre simplul fapt cum aș vrea eu să îmi trăiesc viața din anumite puncte de vedere și a ieșit urât. Adică nici măcar la chestii generale nu a trebuit să ajung, numai de la particular a fost nasol.

  Orice subiect potențial să fie controversat. Depinde și cu cine vorbești.

 8. Alt asubiect controversat: cainii maidanezi, eutanasie sau nu. Discutiile contradictorii pe tema asta se transforma in adevarate maceluri verbale, cu insulte si dispret de la ambele tabere.

Leave a Comment