Lucrul de acasa. Avantaje si dezavantaje

Unul dintre lucrurile la modă despre care se mai vorbește astăzi este ideea lucrului de acasă. Ideea asta e relativ nouă în România. Foarte puțină lume din România se gândea până prin 2005, iar până în 1990 era un vis mai frumos decât cele cu Farrah Fawcett în costum de baie. Ca orice idee la modă care se respectă, aproape fiecare persoană pe care o întrebi despre așa ceva îți va da părerea ei proprie și personală. Este o țară liberă și fiecare are dreptul la o părere, nu?

Părerile despre acest subiect sunt atât de multe încât nu se găsesc numai pe cale orală. Ele mai apar și în formă scrisă. Mediile preferate ale acestor păreri sunt afișele de pe stâlpi sau garduri și internetul. Părerile scrise sunt mai polarizate. Părerile pozitive despre lucrul de acasă pun accent pe ideile că nu ai șef și termene limită, dar în ultimele rânduri ale documentului ad-hoc se găsește un număr de telefon și atât, semn discret al faptului că persoana care a compus hârtiuța te invită politicos într-un MLM.

Părerile negative stau mai mult pe net și sunt legate de faptul că dacă te apuci să lucrezi de acasă, inevitabil vei lucra la ceva ce îți place, fapt care va știrbi, pe termen lung, plăcerea de a face acel lucru. În plus, lucrul de acasă nu e pentru oricine, și că sunt numai acei câțiva aleși divini care o pot face. Concluzia, în acest caz, este că nu e o idee bună să lucrezi de acasă iar locul de muncă clasic e tot mai bun. Diferența față de hârtiile de pe stâlpi este că, în loc de număr de telefon, vei găsi semnătura unei angajate la Resurse Umane.

Diferența dintre părerile risipite, împărțite și scrise în funcție de interes și mine este faptul că eu am o ”vechime” de vreo 4 ani în domeniul lucrului de acasă, deoarece conducătorul tezei mele de doctorat s-a gândit că nu are rost să vin la școală numai pentru a sta pe net și a căuta, deoarece asta pot face și de la mine din cameră. S-a dovedit a fi una dintre cele mai inspirate decizii pe care a putut-o lua. 

Lucratul de acasă, ca orice lucru, are avantajele și dezavantajele sale. Este drept că nu ai șefi și nu ai nici termene limită, colegi plictisitori sau lingușitori sau alte specimene cu care nu vrei să ai de-a face. E drept că, dacă într-o zi nu ai chef de lucru, poți să o lălăi fără să fii prins. E drept că nu te mai trezești la 6:15 dimineața, când somnul ți-e dulce și visezi la cai verzi pe pereți. Dar este la fel de drept că, dacă nu știi ce faci, poți eșua lamentabil și faptul că lucrezi la domiciliu devine o scuză bună pentru a ajunge cea mai leneșă persoană în viață.

Din cele spuse mai sus, din punctul meu de vedere, calitatea sine qua non pentru a putea lucra din confortul casei tale este autodisciplina. Oricât de paradoxal ar părea, la început este foarte greu să fii tu însuți disciplinat, mai ales dacă vii din mediul clasic, unde alții îți dau ordine și gândesc pentru tine, tu trebuind doar să execuți și atât. E greu să fii disciplinat dacă, atunci când treci în noul mediu, primul lucru pe care îl vede creierul tău este acela că ai dat de libertate și caută să-și satisfacă nevoile (normale, în marea majoritate a cazurilor) pe care nu și le-a putut satisface în timpul job-ului clasic.

Și atunci dai iama ca vaca în păpușoi în diferite lucruri mai mult sau mai puțin hedoniste, uitând motivul pentru care nu mai ai nevoie să iei transportul în comun în fiecare dimineață. Pe de altă parte, trebuie să fii disciplinat și să îți dozezi timpul astfel încât să îmbini corect afacerile cu plăcerea. Prea multe afaceri și vei simți că nu ai câștigat nimic, prea multă plăcere te va deraia de pe drum.

Fapt care mă duce la o altă calitate necesară: planificarea. Acum ai șansa unică de a avea timp de toate. Câștigul de timp oferit de noua schimbare este, deseori, suficient de mare ca să îți permită să te poți ocupa de tot ce vrei, fără vreo grijă. Diferența este că acum te ocupi de TOT timpul tău liber, nu numai de timpul liber dintre mese, concedii sau timpul liber pe care îl câștigi dacă ai terminat o sarcină mai devreme și te gândești dacă să stai pe 9gag, Facebook sau MiniClip.

Prin faptul că timpul este în proporție de 100% al tău, poți să lași Facebook-ul, dacă ai terminat mai devreme ce aveai de făcut, să închizi calculatorul și să faci altceva, deoarece nu mai ești obligat să stai 8 ore undeva. Cu timpul și experiența, poți fi foarte bun în a te planifica, fără să ai nevoie de formulare complicate și de diagrame Gantt. Prima dată mi-am dat seama ce înseamnă să îțo planifici optim timpul acum circa un an și jumătate, când îi spuneam lui El Hombre că am, în sfârșit, ceva timp liber. Răspunsul lui: Tu ai mereu timp liber. Ceea ce e exact locul unde vroiam să ajung.

Planificarea nu se rezuma numai la timp, ci și la acțiunile tale. Este evident faptul că nu vei face nimic dacă nu știi ce anume să faci sau cum să faci. Dacă vei reuși să planifici corect toate questioarele de făcut, până la cele mai mici detalii, atunci o să faci o treabă bună și singur. Pentru că da… nu mai e șeful care să îți dea ordine. Acum tu trebuie să gândești și să-ți dai ordine. Ordine pe care în mod sigur le vei executa.

Un alt lucru, extrem de important pentru freelanceri, este competența. Nu are niciun sens să renunți la o slujbă, remunerată cu x lei pe lună, ca să devii freelancer și să câștigi x/2 lei pe lună, dacă nu te poți întreține din acei x/2 lei. Și dacă acum câștigi atât, nu ai nicio garanție că acei x/2 lei îi vei câștiga lună de lună, deoarece competiția nu doarme și ideea de a fii freelancer presupune și renunțarea la ideea stabilității venitului (fapt care sperie pe foarte multă lume). Ți-ai asumat un risc în a renunța la ceva stabil (pe hârtie), pentru a câștiga mai multe, îți asumi riscurile corespunzătoare. Fapt ce ne duce din nou la disciplină și planificare.

Este lucrul de acasă pentru oricine? Din experiența mea de 4 ani ca (semi)freelancer, răspunsul meu este unul afirmativ. Atâta timp cât ai calitățile necesare, nu văd niciun obstacol serios care să te împiedice. Chiar dacă ești un simplu angajat, în funcție de natura muncii, un laptop, o conexiune la internet, e-mailul și Skype-ul sunt suficiente pentru a nu mai vedea mutra acră a șefului arțăgos sau buzele super-rujate ale secretarei cu buzele lui Angelina Jolie.

Și, probabil cel mai mare avantaj, este că lucrând de acasă și impărțindu-ți timpul într-un mod optim, te poți descoperi pe tine însuți. Te poți dezvolta și maturiza în domenii în care niciun job clasic nu îți oferă șansa. Poți căpăta o încredere mai mare în forțele tale, pentru că te descurci și singur. Cu timpul liber câștigat, poți să te gândești la lucrurile care într-adevăr contează (iar diferența dintre două telefoane mobile nu intră în această categorie). Cine știe… probabil că o să ai și o personalitate mai puternică.

Acum va intreb pe voi: cati ati avea curajul sa lucrati de-a acasa? Cati v-ati asuma riscul ca lucrurile sa nu functioneze? Ati incercat asta pana acum?

Guest post de Bogdan Doicin.

Related Post

19 Thoughts on Lucrul de acasa. Avantaje si dezavantaje

 1. Eu lucrez chiar acum de acasa. Imi place si ma descurc. Eu oricum am fost mereu o persoana independenta si ambitioasa, STIU ca nu-s genul ala de om pe care tre’ sa stea sefu’ cu bata ca altfel o lalaie pe youtube. Ma pot organiza bine-mersi si singura. Deci da: functioneaza si momentan declar ca sunt fericita si implinita.

  Un singur lucru nu ai spus si simt ca trebuie precizat. Aici o sa intru iar in zona “parerea mea”, dar alta parere n-am, doar pe a mea. Altceva nu vand 🙂 So, the big issue of working home: simt ca de cand lucrez de acasa am mai putina grija de mine. Parca petrec prea mult timp in pijamale, fondul de ten sta sa expire si parul e nepieptanat 75% din timp :))) Si garderoba atent aleasa si cumparata cu sacrificii plange ca nu e bagata in seama. Nu vreau sa fiu ingrata, sunt o gramada de avantaje! Dar jur ca in unele zile suspin ca nu am pentru cine sa ma straduiesc sa ma fac gigea, pentru cine sa ma rujez si sa ma parfumez. Nu ma vede nimeni, nu socializez cu nimeni. Daca ai avut pana acum un colectiv fain la serviciu, simti golul. Daca insa tocmai ai scapat dintr-o experienta de secretare buzoase si sefi marlani si agresivi, e raiul pe pamant! 🙂 Si asta, ca orice lucru, tine de perspective.

  …Cred ca o sa incep sa port dresuri si tocuri cand ma mut de pe canapea la buro’ :))) Si o sa cochetez discret si inofensiv cu gugustiucii de pe pervaz. Sa nu-mi pierd skillurile :)))

  1. E drept ca lucrul de acasa este o munca solitara, dar nimeni nu te opreste sa depasesti stadiul de flirt cu gugustiucii de pe pervaz si sa flirtezi cu barbatii pe care ii cunosti in afara casei/locului de munca si pe care s-ar putea chiar sa iti placa 🙂

 2. Si ce anume lucrati de acasa ?! Practic, la obiect ! Frecati podele ?! Sa stiu si eu din ce se pot face atatia “kklau” de bani de acasa!

  1. Pai Dojo e freelancer
   Sunt programatori, ITsti foarte buni care rezolva problemele altora stand in fotoliu
   Unii fac afaceri si le conduc de pe net , atat cat se poate
   Altii lucreaza handmade
   Sa-ti mai spun ? 🙂
   Si nu-ti imagina ca e usor si fara stress. Doar ca esti propriul tau sef

 3. Sunr freelancer cu acte in regula de acus’ 4 ani. Am calatorit 20 de luni, castig de 4 ori mai mult ca la ultimul salariu, ne permitem sa ne planificam altfel timpul. Nu este greu, nu este nici usor. trebuie sa te disciplinezi si sa inveti continuu, ceea ce pana la urma faci si la un job, daca nu doresti sa ramai la coada. 😀

 4. trebuie sa gasesti un echilibru intre relaxare si munca atunci cand lucrezi de acasa , daca gasesti acel echilibru iti dai seama ca viata e frumoasa ;).
  Eu unul prefer ambele cai si munca de acasa si jobul de zi cu zi problema este ca timpul imi cam da batai de cap.

   1. @Bogdan: Mda, un celibatar fara copii si fara sef decide el ca un perfect necunoscut isi organizeaza ineficient timpul :))). Stiu ca e greu de scris o teza de doctorat, dar totusi, sa nu exageram cu sfaturile…

 5. Pacat ca piata din Romania nu exista pentru freelancing si toate proiectele trebuie sa stai sa le cauti pe un forum sau pe te miri unde. Nu exista ca afara un site complex si bine structurat prin care sa poti lua proiecte.

  1. Lavi, ca sa fac o gluma mai “intepatoare”, e plin netul de oferte de job la videochat… E de acasa, trebe doar sa te dezbraci, ceea ce fac femeile, deci probabil multora vi s-ar potrivi perfect…desigur, celor care nu fac asta deja…. 🙂

  2. Lavinia, multumesc pentru apreciere 😉

   Nu iti iei tepe chiar atat de usor, daca esti atenta si lucrezi, macar la inceput, pe sisteme ce au escrow (adica banii sunt platiti de client la inceput si ‘blocati’ de sistem. Astfel, suma se elibereaza tie, cand ai terminat treaba sau lui, daca nu te tii tu de treaba).

   Dupa asta, poti lua clienti off-site, dupa ce ati lucrat ceva timp si stii ca e OK. De asemenea e bine sa ceri avans din lucrare (mai ales la proiecte mai mari, web design de pilda) si esti mereu cu un pas inainte.

   Am o intreaga categorie de ‘freelancing’ pe site, poti sa citesti una-alta.

   Cat priveste trasul de tine sa muncesti .. vei avea zile ‘din alea’ ca nu faci nimic, vei avea zile de rupi muntii. Ca orice om normal. Citeste despre cum sa iti cresti productivitatea si tine-ti un calendar de proiecte (sa nu intarzii deadline-urile). Nu e chiar atat de greu 😉

   1. De acord cu Dojo. Cam asa e si la mine, cand joc poker. Am zile cand rup tot si bietii adversari nu stiu ce i-a lovit, si zile cand e invers. Numai ca, dpv matematic, zilele astea pot dura si saptamani sau luni 🙂

    Dar bine, una e pokerul, alta e ce face Dojo.

 6. Si eu am lucrat de acasa o perioada de vreme si sincer nu mi-a placut ca ajunsesem sa stau tot timpul acasa. Nu imi place nici sa tipe cineva la mine, sau sa stea pe capul meu toata ziua. Dar sincer imi place mai mult sa lucrez la firma ca mai ajung sa socializez si cu alti oameni. Asa ca daca gaseste un loc de munca de poti sa muncesti si de acasa si de la firma atunci e bine.

 7. Si eu lucrez de acasa, dar nu prea gasesc clientii. Unii ma contacteaza ei prin intermediul blogului meu personal sau altii prin Elance sau facultate, dar in rest nimic serios. Consider ca foarte greu gasesti clienti si atunci cand gasesti de multe ori trebuie sa stai dupa ei si sa le explici ce inseamna acces ftp sau baza de date. Am patit sa stau si 2 saptamani ptr o parola si username ptr accesul ftp.

 8. A lucra de acasa nu inseamna neaparat sa nu ai sef sau termene limita.. eu am si sef, si termene limita (uneori), si totusi cand am chef si cand se poate, pot lucra de acasa, imi iau laptopul, conexiune am, si “pe cai”.. termenul limita ramane acelasi, fie ca eu stau pe scaun la birou, sau pe canapea acasa.

Leave a Comment