JIBO – primul robot social care va revolutiona lumea AI

Cu siguranță majoritatea ați auzit de drăgălașul JIBO, robotul static dar simpatic care promite să fie cel mai bun prieten al familiei. Acesta a fost creat *bat tobele* de o femeie! Asta că să înlăturăm puțin prejudecățile conform cărora tehnologia, AI, femei… un fel de baba și mitraliera.

 

Cynthia Breazeal este director la MIT în departamentul de robotică. Sună fancy, știu, dar tipa e foarte tare. A început prin anii `90 să se ocupe de construirea roboților, iar în 2013 a început să lucreze la start-up-ul JIBO. Un an mai târziu a lansat pe IndieGoGo (o platformă de crowdfunding) campania pentru strângerea de fonduri în vederea construirii celui mai inteligent robot din lume. Dacă vom continua astfel, R2D2 ar putea deveni mai mult decât un robot fictiv din Star Wars. (can I be more excited than this, can I?). 

Inainte sa vorbim despre JIBO, sa vedem cum arata si ce face

Cine e JIBO si de ce cred ca va revolutiona AI-ul, asa cum il stim noi.

Să ai un smartphone, o tabletă, un smartwatch, un smart TV nu mai e cu nimic spectaculos. Aceste device-uri au devenit accesibile majorității oamenilor și nu mai reprezintă nimic fascinant. Eu cel puțin simt o stagnare în inovație în ceea ce privește device-urile de mai sus. De la an la an, producătorii vin cu îmbunătățiri minore, pe la camera foto, puțin la baterie, mai schimbă puțin design-ul, mai măresc display-ul, mai măresc numărul de ppi, mai schimbă tehnologia display-ului, dar în final UX-ul nu e cu mult diferit față de anii trecuți, enhancement-urile fiind minore. 

Jibo the social robot însă e departe de a fi un simplu smart-device. Jibo, înglobează tehnologia device-urilor menționate mai sus și crează o legătură personală cu indivizii. Așa cum ați văzut în video-ul de mai sus, el știe când trebuie să facă o fotografie, recunoaște persoanele din fotografie, recunoaște vocile acestora și comunică cu ei într-un mod cât mai uman posibil.

 

Ce face concret JIBO?

JIBO vede

 • recunoaște cu ușurință fețele (face recognition) a persoanelor care au interacționat cu el 
 • face poze 
 • activează funcția de apelare 

JIBO aude

 • microfoanele de tip 360 cât și sistemul de recunoaștere a limbajului natural, permite utilizatorului să vorbească cu el de oriunde din cameră. Adică nu trebuie să stai în fața lui, să te apropii de el, vorbești cu el de oriunde din camera ta.

JIBO invata

 • alogiritmi folosiți în inteligența artificială a lui JIBO îl ajută să învețe să se adapteze cu usurință în viața indivizilor 

JIBO ajuta

 •  asemenea unui asistent personal, JIBO te ajută cu task-urile de zi cu zi 

JIBO relationeaza

 • comunică și se exprimă folosind limbajul natural 

JIBO – varianta pentru programatori – full customizable SDK 

JIBO este un robot care se adaptează fiecărei categorii de vârstă, el interacționând diferit cu fiecare în parte. De asmenea, dacă ești programator și îți place să îți bagi nasul în SDK-uri, îl poți customiza pe JIBO cum îți place, făcându-l să fie astfel unic. 

JIBO interacționează cu adulții, spune povești copiilor, face poze în momentele importante, te salută când intri în casă, îți comandă pizza. Dream friend, right? 

Să povestim puțin de JIBO în varianta pentru developeri. Așa cum ziceam mai sus, această variantă vine cu un full SDK numai bun de customizat. Poți să alegi dacă dezvolți features noi pentru personal use sau pentru a le include în JIBO Store (da, un fel de Play Store, sau AppStore). 

SDK-ul include:

 • tool-uri de animație pentru mișcările lui JIBO și display-ul lui.   
 • tool-uri pentru secventierea timeline-ului 
 • simulator visual 
 • tool-uri "de comportament"care va îmbunătăți modul în care JIBO interacționează 

Pentru cine nu știe ce e un SDK, citiți aici.

 

Ce trebuie sa stim despre JIBO

 

 

In ce limba iti poate vorbi JIBO?

În prima fază, JIBO va vorbi în engleza americană. Pe parcurs însă vor fi adăugate și alte limbi. 

Ce inaltime si greutate are JIBO?

JIBO va avea aproximativ 28 cm înălțime și 15 cm grosime (baza). Va cântări aproximativ 2.72 kg fără baterie. 

Cum se conecteaza JIBO la internet?

Din păcate, și aici cred eu că e un mare minus, doar prin wireless. Da, știu că e un home robot, dar cu toate astea dacă tot mi se prezintă că un companion, mi-ar fi plăcut să îl pot luă cu mine în călătorii și să nu depind de conexiunea de wi-fi să îl folosesc. Da, putem face hot-spot cu alte device-uri pe care le avem, dar ar fi fost util și un slot unde să introducem la nevoie un sim de date. 

Ce tip de baterii foloseste JIBO si cum se incarca?

Va avea baterii customizate care vor fi disponibile în JIBO store. Inițial el va fi livrat fără baterie, aceasta va fi comandată separat. Bateriile se vor încărca cu ajutorul unui device special. Din păcate însă, un alt minus este în acest moment și durata de viață a bateriei care este una extrem de mică: aproximativ 40 minute. 

Ce tip de soft foloseste JIBO?

Softul are la bază LINUX, ceea ce înseamnă că va fi open source și va permite customizari. Subsistemul JIBO este însă închis și nu se poate modifica. 

Vor fi aplicatii destinate lui JIBO?

Exact că la smartphone-uri, în JIBO store vom putea descărca nu apps, ci SKILLS pentru JIBO. Skill-urile vor putea fi introduse de către developeri în store, exact cum se întâmplă pentru terminalele care rulează Android, iOS, Windows. 

In ce tari va fi livrat JIBO?

SUA, Canada, Europa, Australia, Noua Zeelanda, China, Taiwan, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Indonesia, Thailanda, Brazilia, Argentina, Chile, Peru & Mexico.

Ii vom putea schimba numele?

Din păcate în prima versiune, numele lui va fi simplu JIBO și nu va putea fi schimbat. 

Va putea comunica cu celelalte device-uri ale utilizatorilor?

Da, JIBO va avea aplicația lui mobilă care va comunica cu device-uri cu Android și iOS. 

Cand vom putea achiziona un JIBO?

Momentan JIBO e disponibil doar prin pre-order, primele prototipuri au ca dată estimată de livrare: aprilie 2016 

Cat va costa JIBO?

Nu știu încă prețul pentru mass-market, dar prin pre-order JIBO costă 749 $. 

In loc de concluzii

Eu sunt foarte încântată per total de JIBO și, mai mult decât atât, cred că e un prim pas spre lumea aia pe care doar ne-o imaginam, în care vorbim cu roboții și aceștia chiar ne răspund, ne proiectează holograme, ne ajută în viața de zi cu zi, ne sunt atât asistenți personali, cât și prieteni. 

Ce mi-aș fi dorit de la JIBO e să fi avut mai mult motion, adică să se plimbe (că BB8 din ultimul Star Wars :P, hei, one can dream :D) dar cine știe, el reprezintă doar începutul. Cine ar fi zis, în urmă cu 10 ani, când trimiteam imagini de câțiva kilo prin mms, cand ne bucuram ca primeam un ringtone polifonic, că vom ajunge să conectam smartphone-uri la ochelarii Oculus?  

Sunt fericită că trăiesc în această perioadă, în vremea revoluției AI și abia aștept să văd ce mai urmează. 

Toate  fotografiile apartin Jibo.com

Related Post

Leave a Comment