Internetul pe Mobil in Romania 2016

Follow my blog with Bloglovin

Se pare că articolul din 2013 "Internetul pe Telefon. Tot ce trebuie să știi și nu te-a învățat nimeni" este în continuare a big blast în rândul internatutilor mobili, așa că, la 3 ani după, am revenit cu un prim sequel cu informații noi, up to date, despre viteza internetul pe mobil, tehnologia 4G, diferențe dintre 4G și 3G și care operatori Telecom sunt cei mai rapizi.  

Viteza internetului pe mobil în România 2016 

Daca acum cativa ani sa vizionezi un clip pe youtube la o viteza decenta, fara sa-ti sacadeze la fiecare 3 secunde era un vis, acum lucurile suna mai promitator.
Potrivit ultimelor date furnizate de ANCOM principalii operatori de telefonie mobile se pot lauda cu urmatoarele valori de viteze medii de download:

  • Orange România – 34.15 Mbps la interior și 52.81 Mbps la exterior
  • Vodafone România – 16.94 Mbps la interior și 27.80 Mbps la exterior;
  • Telekom România Mobile Communications – 9.62 Mbps la interior și 9.18 Mbps la exterior;
  • RCS-RDS / Digi Mobil – 2.71 Mbps la interior și 2.66 Mbps la exterior.

Asta înseamnă că dacă avem de descărcat un fișier de 500 mb și suntem în rețeaua Orange, o vom face în aproximativ 15 secunde-pornind însă de la asumpția că  viteza medie rămâne constantă-fără fluctuații-
Dacă operatorul nostru este Digi Mobil, vom descărcă același fișier de 500mb în aproximativ 3 minute.
Așadar, cea mai mare viteză a internetului pe mobil o avem dacă suntem în rețeaua Orange România și cea mai mică viteză dacă suntem în rețeaua Digi. 

Ce înseamnă rețeaua 4G? 

Despre ce înseamnă 4G și cu ce ne îmbunătățește nouă experiența navigării pe internet, primeam frecvent întrebări încă de acum 4 ani când încă lucram în call center la Vodafone în departamentul tehnic.  Răspunsul pe care îl ofeream era: De ce nu dați un search pe Google? Glumesc, desigur.

2G, 3G, 4G…ce sunt G-urile alea? Eh, lăsând la o parte gluma care ne stă acum pe buze, punctul, pardon, G-ul vine de la Generation și 2,3,4 sunt numerele generațiilor care descriu grupuri diferite de standarde wireless. (dacă v-ați interesectat vreodată cu cursurile de CCNA  cu siguranță știți mai bine decât mine despre ce e vorba). 

Teoretic, tehnologiile 3G și 4G fac același lucru. Amândouă ne ajută să ne conectăm smartphone-ul nostru cel mare și shiney la internet, singura diferență o reprezintă însă viteza cu care o face fiecare. (tehnologia 4G permite în mod normal navigarea pe internet cu o viteză de până la 10 ori mai mare decât predecesorea ei-3G). 

În mod natural o să spunem faster, faster, căci high speed înseamnă timp mai puțin consumat așteptând ca lucrurile să se întâmple pe ecranul device-ului, așa că întrebarea care vine și ea, la fel de organic ca the need for speed, este cum facem să avem 4G și ce înseamnă asta pentru internetul mobil oferit de operatorii de telecom.

Ca să ne putem "da pe interneti" ca patina pe gheață, trebuie să se alinieze planetele astfel incat smartphone-ul nostru sa aibă integrat un modem prietenos cu tehnologia 4G și, cum toți operatorii din România oferă acoperire 4G în anumite regiuni/zone/orașe ale țării, trebuie, evident, să ne aflăm într-una din zonele respective.
Cum stim daca suntem intr-o zona cu acoperire 4G?

Operatorii noștri Telcom au venit în sprijinul acestei dileme și au creat pe site-urile lor harta cu acoperirea 4G pe care o oferă rețeaua acestora. 

Cum știm dacă avem un smartphone compatibil cu tehnologia 4G LTE? 

Mergem pe gsmarena.com sau pe orice alt site care oferă toate specificațiile tehnice ale telefonului mobil, dar din experiența de până acum GSMarena e printre cele mai bune site-uri de acest gen, căutăm modelul telefonului și ne uităm aici: 

Eu am achiziționat recent un Asus Zenfone 2 variantă de 5.5 (un telefon excepțional raport calitate-preț imbatabil, dacă vreți, poate totuși revin și cu un review detaliat) și, așa cum se vede în print screen-ul de mai sus, Asus-ul meu suportă și tehnologia 4G LTE. Ca un mic secret, aproape toate smartphone-urile de ultimă generație au un modem prieten cu 4G-ul.

Dacă 4G-ul e the real deal de ce încă n-a murit 3G-ul?

În primul rând pentru că nu toate zonele din România sunt acoperite de rețeaua 4G și în al doilea rând pentru că apelurile de voce încă se realizează prin rețeaua 3G.
În viitor acoperirea 4G va crește și apelurile de voce se vor realiza tot prin intermediul ei, dar până atunci 3G este încă o tehnologie utilă atât când vine vorba de voce cât și de date mobile. Something is better than nothing.
E mai scumpa tehnologia 4G? Impactul 4G in randul consumatorilor de internet pe mobil.

Tehnologia 4G nu este mai scumpă decât 3G-ul. Astfel că, nu vom plăti nimic în plus dacă ne conectăm prin 4G.
Însă ce trebuie să știm dacă ne conectăm prin 4G și ne vom bucura de un internet pe mobil mai rapid: 

-consumul de date va fi mai mare. Viteza mai mare -> aplicații descărcate mai ușor, paginile web se încărca mai repede, clipurile youtube la fel, astfel că vom consuma mai repede pachetul de date inclus.
Dacă aveți un plan tarifar care include internet nelimitat, n-o să plătiți în plus, dar trebuie să verificați cu operatorul telecom dacă după consumarea a X GB, viteza este limitată.

Dacă mai aveți voi întrebări, nelămuriri și sugestii pentru viitoarele articole din această categorie, lăsați-le în comentarii, sau scrieți-mi pe mail sau pe Facebook.

Altfel spus, navigare plăcută, oriunde v-ați afla! 

sursa foto: Internet Mobil via Shutterstock.com

Related Post

5 Thoughts on Internetul pe Mobil in Romania 2016

  1. Ana, salut..!!! Sunt Iulian

    Stii de ce mi se taie conectarea la internet atunci cand inchid ecranul telefonului. Asa se face ca nu stiu cand primesc un mesaj in whatsapp.

    Ma ajuti, te rog..!!!

Leave a Comment