Echipamentul de alergare pe timp de iarna

Am început să alerg vara trecută, undeva prin luna iulie. Nu mi-am propus atunci să devină o activitate constantă pentru mine, așa că nici nu mi-am bătut capul foarte mult cu echipmanetul de alergare. O bustieră,un maiou și o pereche de colanți sau shorts.

Ca să fiu sinceră, nici măcar pantofi de alergare nu aveam. Aveam niște încălțări de stradă de la Nike pe care obișnuiam să le terfelesc vară de vară prin Vamă și cam atât. Pentru 2.5 km maxim 3 cât alergam pe străduțele din cartierul Aviației nici n-aveam nevoie de mai mult. Sau cel puțin așa îmi spuneam atunci, că oricum nu contează.

Total greșit

Pe termen lung, chiar dacă alergi 2-3 km de 2 ori pe săptămână, dacă o faci în echipamentul nepotrivit îți poți afecta aproape ireversibil ligamentele. Dar nah, cum eu chiar am început să alerg de capul meu și fără să mă documentez înainte absolut deloc, am zis cum zice tot românul neexeperimentat și leneș "las` că merge și așa!"

Am alergat așa aproape 3 luni: iulie, august și jumătate din luna septembrie. Apoi a venit încet încet răcoarea și odată cu ea și scuza perfectă pentru mine: doar nu ies la alergat când e frig afară?!. Așa că luna octombrie am stat pe bară iar pe contul meu de Strava se așterneau ușor firicele de praf.

La începutul lunii noiembrie am venit pentru câteva luni în Olanda în orășelul suburban Hilversum.Pentru cine a văzut serialul Desperate Housewives sau Stranger Things, eh fix așa e Hilversum-ul. Mic, cochet, cu păduri, mulți oameni pe bicicletă și liniște cât cuprinde. Cum aici temperaturile nu sunt atât de scăzute iarna (ieri au fost 8 grade), primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns a fost să merg în cel mai apropiat Decathlon să-mi cumpăr bicicletă și echipament de alergare pentru vreme rece. 

De data asta mi-am făcut bine temele înainte și m-am documentat de ce aș avea nevoie. Așa că, am făcut aici lista cu articolele de care am nevoie pentru a alerga confortabil și în timpul iernii sau pe vreme nu tocmai prietenoasă. 

Încălțămintea 

În primul rând cel mai important pentru mine a fost să îmi aleg o pereche de încălțări comode speciale pentru alergat. Eu port 35-știu, păcătos număr când vine vorba de găsit încălțăminte căci nu, parcă n-aș purta ghetuțe cu Barbie și Violeta-dar pentru că atât pentru încălțările de munte cât și pentru cele de sport-e recomandat să alegem un număr mai mare decât purtăm în general. Așa că am probat 36 și am ales perechea în care m-am simțit cel mai confortabil. Adică acest model din colecția Galaxy Elite de la Adidas. 

Link aici: http://www.decathlon.co.uk/galaxy-elite-id_8350990.html

(nu i-am gasit pe Decathlon Romania)

Să fiu sinceră nu știu dacă pentru sezonul rece sunt încălțări de alergat speciale, eu am luat adidașii respectivi pentru că în Olanda nu ninge și nu aveam să mă lovesc de problemă ghetusului sau a zăpezii. Acum, vedem cât de confortabili îmi vor fi în București, în februarie. 

Pe vreme rece, cel mai important este să avem gâtul și capul acoperite, astfel că pentru a nu răci și pentru a ne menține temperatura corpului crescută în timpul alergării pe timp de iarnă, e important să avem un fes din material sintetic cât mai strâns pe cap și o jachetă care să acopere și gâtul. 

Jacheta de alergare Decathlon

 

Pe sub jachetă de obicei am doar un tricou de alergare. Dar, repet, eu alerg la 7 8 grade +. Dacă alergați la sub 0 grade, cel mai probabil mai aveți nevoie de ceva pe sub jachetă, anume o bluză de alergare:

 

Căciula lycra alergare

Pe locul doi, după gât și cap, sunt mâinile, dacă avem mâinile înghețate o să simțim neplăcut disconfortul creat și randamentul alergării va scădea dramatic. 

Așadar, o pereche de mănuși speciale de alergare-din material lycra

Desigur, și picioarele sunt importante, că doar cu ele alergăm, dar având în vedere că ele depun tot efortul, se încălzesc cel mai repede și resimt frigul cel mai puțin. Eu am optat pentru o pereche de colanți warm. 

 

And tanaaaam: happy runner in The Netherlands`forest 😀

 

Sursa foto 1: winter run via Shutterstock.com

Fotografiile articolelor vestimentare sunt pentru inspiratie si au fost preluate de pe decatlhon

Related Post

2 Thoughts on Echipamentul de alergare pe timp de iarna

Leave a Comment