Dragi branduri, don’t take us for granted

Ieri am participat la Social Media Summit, așa cum vă anunțasem încă de acum 2 săptămâni. Am chiulit de la Webstock-ul de anul trecut și sinceră să fiu chiar mi-era dor. Mi-a fost dor să văd atât de multă lume pasionată de online la un loc, de fețe zâmbitoare și optimiste, de oameni care au reușit să facă lucruri atât de faine. Da, așa cum spunea Mugur Pătrașcu (iLeo) suntem săraci și asta se vede, companiile mici fac campanii încropite, fără să apeleze la specialiști. E mai ieftin să incropesti ceva la repezeala “in house”, sau să dai un share unei  poze cu pisici luată de pe Google.  

Doar că, dragi branduri,… haideți să vă reamintesc un miiic “secret”: nobody cares! Exact. Da, pisicile sunt funny, adorabile, drăguțe, awww! Și eu m-aș zgâi la poze cu ele toată ziua doar ca să mă binedispun, dar nu mă impresionează deloc dacă o pagină de brand îmi servește asta în feed.

Eu nu am dat like paginii respective să văd poze cu pisici! Pentru asta am dat like pagînilor de adopții animale, comunităților de iubitori de animale, etc. Un alt lucru interesant e că în 2014 cea mai like-uită și sharuita poză a unui club din București (Kulturhaus pentru cunoscători) a fost o poză cu un citat amuzant, poză luată de pe Google, care nu, n-avea absolut nicio legătură cu clubul sau cu ce anume se întâmplă acolo. 

Înțeleg că se pescuiesc mai multe like-uri astfel și că se vede o creștere a reach-ului, am testat și eu, doar că…nu e relevant, nu așa se comunică cu consumatorii unui brand. Oamenii ăia care dau like n-o fac pentru că vor poze cu pisici de la pagina băuturii carbogazoase preferate, sau share-uri la diverse citate motivaționale pe pagina brandului auto ai cărui fani sunt.

Ei vor să interacționeze cu brand-ul, cu ce are el de comunicat. Vor informații relevante despre brandul respectiv, nu despre ce crede brandul că l-ar interesa pe el. Știu, social media managerii au impresia că suntem ușor de păcălit, că ne servesc un “bună dimineața, o zi specială să aveți” și o poză c-o cabană la munte, noi o să likeuim din inerție și gata, și-au făcut treaba. Dar like-ul ăla nu înseamnă nimic.E o statistică, o cifră care curând o să înceteze să mai fie in vreun  fel  relevantă.  

Trecând peste cantitativ, ajunem deci la calitativ, la conținut. Conținutul e cel care apropie consumatorii de brand, el este cel care crează interacțiune, care stârnește reacții, care “engageuie” oamenii pe pagină. Nu un like trântit la repezeală.

Nu întotdeauna 3 postări pe zi sunt soluția cea mai bună pentru a ține “fanii” aproape. Nu pisicile, pozele cu bancuri sau citate vor crea o legătură puternică între brand-consumatori. O interacțiune eficientă are ca fundament ceva real, palpabil și singurul lucru real în cazul de față este faptul că mie si celor 100.000+ fani ai brandului tău ne place de tine. Însă cum ar spune americanii “don`t take us for granted”. Nu suntem fraieri și ne dăm seama atunci când încerci să ne servești ceva la repezeală doar că să ne aduci aminte că exiști. 

Fă-ne să ne dorim să mai auzim ceva de la tine. €‹Ai venit cu ceva nou? Brandul tău va lansa un nou produs? Spune-o într-un mod original care să ne atragă, spune-o ca să ne facă să dorim să aflăm mai multe. Da, fă-ne curioși, fă-ne să ne pese și mai mult. Nu sta cuminte în umbră bazându-te că noi oricum suntem acolo, un număr mare care dă bine in statisticile tale. Fă-ne să simțim ca și noi contăm, dacă tot te lauzi că ești social și interacționezi cu noi. 

Ar mai fi multe de spus, dar momentan mă opresc aici. Nu v-am povestit în detaliu despre ce s-a vorbit, dar a făcut-o Elena Pelmus pe blogul ei, așa că dacă sunteți curioși cititi-i articolul, e super detaliat, pentru că la Social Media Summit Elena a făcut live blogging și a notat aproape fiecare idee faină spusă de speakeri.

*Bonus 😀

 

Related Post

7 Thoughts on Dragi branduri, don’t take us for granted

  1. Ti-am citit cu interes analiza si ideea pe care am retinut-o de aici este ca tu dai like unei pagini al unui anume brand, pentru a citi informatii noi despre acel brand. Fair enough. Si eu fug de pozele cu pisici mai tare decat pisicile fug de mine pe strada. Problema e ca una e teoria si alta e practica.

    In primul rand, sunt de acord cu Mugur Pătrașcu and spunea ca suntem saraci. L-as completa spunand ca daca nu suntem saraci, ne place sa ne prefacem ca suntem saraci. Din acest motiv, majoritatea romanilor cauta distractie pe gratis, distractie pe care o gasesc fara niciun fel de probleme pe Facebook. Apoi, cum Facebook-ul este unul dintre modurile de a scapa, chiar si pentru 5 minute, de realitatea unui job stresant sau a lucrurilor de acest gen, este de la sine inteles ca oamenii vor cauta poze cu feline, cu citate dragute, amuzante, motivationale, etc. Ceva care sa nu le solicite prea mult (daca se poate – deloc) gandirea. Asta se cere, asta se ofera.

    Apoi, sunt branduri care, prin natura produselor pe care le ofera, nu prea au ce posta relevant pe pagina lor. Ce ar putea posta Coca Cola? Este o bautura standard, pe care ei o fabrica cu megagaloanele, o vand, tu o cumperi si pa! Astfel de branduri sunt pe Facebook, din punctul meu de vedere, numai pentru ca acest site este la moda acum, in 2015. Nu cred ca vor scoate ceva venituri din Facebook.

    Parerea mea este ca brandurile don’t take us for granted. Ele stiu foarte bine profilul si nivelul utilizatorului mediu de FB si se comporta ca atare. Problema e ca nivelul acesta este foarte jos. Dar, daca asta se cere, si se poate oferi din plin, why not?

    1. Hmmm… nu sunt de acord cu tine. Ai dat exemplu Coca-Cola, ce ar putea posta nou. De exemplu, reclame noi la produs, oferte, campanii CSR in care compania se implica, spot-uri diverse, vizualuri care sa aiba legatura cu produsul etc. Prezenta brandurilor pe FB nu are ca scop neaparat marirea vanzarilor, ci interactiunea cu consumatorii, consumatori care da, probabil ca in mare parte sunt amatori de pisiceala si citate celebre, dar pentru asta exista paginile de FB de divertisment. Nu as astepta de la BMW, Coca-Cola, Telekom s.a astfel de mesaje. Se poate mai mult in zona asta, dar evident acest “mai mult” implica efort si costuri. (ex: pentru designeri, programatori etc).

  2. Adevarul e undeva la mijloc:d Intradevar nu mereu sunt bugete imense pentru diverse actiuni, insa uneori si cotatiile de pret pentru anumite actiuni facute de o agentie sunt wow, mult prea mari. Sincer am intalnit agentii care au spus ca totusi nu prea se baga sa faca o campanie al carui buget este de doar ”50.000 euro” .. Alte dati am vazut propuneri venite de la agentii pe care le-am vazut deja de n ori , pe care altii le faceau de mult. Alteori am vazut propuneri pe care mi le putea da oricine si nu pareau venite din partea unui ”specialist in marketing”. Asa cum spuneam, adevarul e undeva la mijloc:)

Leave a Comment