De ce aplicatia DUO lansata recent de Google a ajuns prea tarziu

Google a lansat recent aplicația DUO care își propune să fie Facetime-ul pentru utilizatorii de Android. Desigur, apeluri video puteai iniția și prin aplicația Hangouts, tot aplicatie marca Google, dar spre deosebire de Facetime, pentru a apela prin Hangouts era musai să fii logat pe telefon pe un cont de Gmail. Facetime-ul în schimb era destinat utilizatorilor de iOS fără alte restricții. Puteai iniția un apel video cu oricare număr de telefon din agendă care utiliza la randul lui iPhone.

Hangouts a fost un serviciu mort înainte să se nască. Dacă în 2004 Google a dat lovitura cu Gmail-ul, fiind în prezent unul dintre cei mai populari clienți de mail, ulterior cam tot ce a scos Google pe partea de comunicare pentru segmentul B2C a fost…ca să fie.  

Era de așteptat să încerce să vină cu ceva nou, iar aplicația DUO, spre deosebire de Facetime care e exclusiv pentru iOS users, targeteaza ambele segmente de consumatori: Androizii și iOsii. Astfel că, cu DUO poți apela video orice contact din agenda telefonică-fie folosind conexiunea WI-FI, fie datele mobile. Partea interesantă e că dacă viteza datelor mobile scade într-atât de mult încât apelurile video nu mai pot fi transmise, convorbirea nu se întrerupe, ea trece automat pe modul de voice call. 

E drăguț, e fain că vor să scoată ceva nou, numai că …și de data asta au ajuns prea târziu.  

De ce sunt sigură că aplicația DUO de la Google o să moară în fașă (cam cum s-a întâmplat cu Google Glass-dar acolo motivele au fost cu totul altele) 

  • deși se vrea o soluție la Facetime pentru utilizatorii de Android, DUO nu este o aplicație nativă, ea trebuie descărcată separat din Google Play sau App Store —- de ce ai face asta când ai la îndemână deja FB messenger? 
  • pentru video call există FB Messenger-da, e adevărat nu poți suna direct cu video numerele de telefon din agendă-dar de ce ai face asta? Dacă persoana pe care vrei s-o suni e un prieten ai cu siguranță id-ul lui de Facebook, dacă persoana respectivă e din mediul business-o faci prin Skype. De ce ai mai instala încă o aplicație ca să faci ce poți face cu alte 2 aplicații pe care le utilizezi deja? 
  • DUO nu aduce nimic în plus fără de Facebook Messenger, Skype, Facetime, sau chiar Whatsapp (deși cu el nu poți apela video).  

Înțeleg că Google pierde teren în rândul aplicațiilor de comunicare, doar că DUO n-o să rezolve problema caci ca si Hangouts a ajuns prea taziu, după Facebook Messenger și Whatsapp. În situația de față, decât să vină pe piață cu o aplicație care are deja alternative intens utilizate de segmentul de piață vizat, indicat ar fi să se axeze pe ceva inovator fie acolo unde deja e lider de piață (clientul de mail Gmail), fie să lanseze ceva absolut nou. 

Astfel spus, Welcome DUO, RIP DUO.

 

Related Post

2 Thoughts on De ce aplicatia DUO lansata recent de Google a ajuns prea tarziu

  1. E interesanta functia knock knock, vezi stream-ul video inainte sa accepti apelul, apoi adaptabilitatea calitatii convorbirii in functie de banda e ceva nou si deosebit de util; fata de messenger unde se aude excelent si la un moment dat se pierd pachete si nu te mai intelegi, e mai bine sa poti mentine convorbirea si peste o conexiune 3G mai lenta.

    Hai sa-i dam o sansa, posibil ca pe viitor Google sa o integreze in versiunile noi de Android.

  2. In mod ciudat articolul asta m-a facut curioasa si ma gandesc sa-mi downloadez aplicatia. Am folosit putin varianta messengerului de la Facebook, dar mi se pare inconvenabil un pic pentru ca trebuie tot timpul sa ma sincronizez cu persoana cu care vreau sa vorbesc sa fim conectati la net amandoi in acelasi timp (eu nu-mi tin netul deschis niciodata, il deschid doar fix cand am nevoie de el). Din ce povestesti tu aici DUO asta pare mai la indemana.

Leave a Comment