Ce trebuie sa stii atunci cand cumperi un router pentru acasa

Știu că în urmă cu mulți ani, pe vremea când stăteam în cămin, am fost delegată de colegi să cumpăr un router. Voiam să fim exclusiviști și să ne bucurăm noi de toată splendoarea semnalului, și să n-o împărțim decât între noi. Astfel că, într-o vineri seară, când misiunea celorlalți colegi era să partparty în vreun club din centrul vechi, a mea era să merg să cumpăr un router. Ajunsă într-un magazin de electronice, la raftul cu routere am început să mă uit, și să mă uit, mini-mini-main-ni-mo. Ce sa fie, ce sa fie?

Care să fie? Unele mai mici, altele mai mari, unele cu specificații diferite, pe care însă să îl aleg? Am chemat un consultant al magazinului să îl întreb și au început întrebările, păi cum ne conectăm, ce provider de internet avem, la ce distanță vor sta device-urile de el, etc. Într-un final am primit o recomandare pe care am îmbrățișat-o așa cum a venit, am pus banii pe masă, am luat cutia în brațe și dusă am fost. Nu am întrebat absolut nimic de setări, de cum îl conectăm etc. De ce aș fi făcut-o? Pentru asta erau studenții la poli, vecinii de la etajul 2. 

router home

Pentru că între timp tehnologia a evoluat și odată cu ea și interesul meu în această direcție (acum 3 ani am făcut și aroganța de a urma cursurile CISCO-singură față dintr-o grupă de 15 băieți, tot o distracție) o să vă povestesc pe scurt ce trebuie să aveți în vedere atunci când vă decideți să vă cumpărați un router nou. 

Standardul routerului (802.11 a/b/g/n/ac)

Routerele de generație mai veche utilizează tehnologia 802.11 ‘b’ or ‘g’. Cele mai noi însă funcționează după standardul “n”, ceea ce înseamnă că routerele cu standardul 802.11n transferă datele în terie cu o viteză de până la 600 Mbps. În practică însă, multe dintre routerele de generație nouă permit transferul datelor cu o viteză de 300 Mbps (adică aproximativ 37.8 MBps = mega bytes per second) .

Cel mai nou standard este însă 802.11ac. În teorie, routerele care utilizează această tehnologie permit transferul de date cu o viteză de până la 1.3GBps, în teorie. În practică însă viteza de transfer este mai mică. Acest standard însă permite conectarea mai multor device-uri toate putând transferă date la o viteză mare, datorită multi antenei și MIMO (mulți input, mulți output) de care routerele din această generație dispun. MIMO permite streamuri multiple printr-o singură conexiune. 

Frecventa routerului  (2.4GHz or 5GHz)

Frecvența routerului determină cât de puternică va fi conexiunea pentru mai multe device-uri conectate simultan. Bineînțeles că cele cu frecvența 5Ghz vor fi mai stabile, conexiunea realizându-se fără interferențe și vor permite conexiuni la internet fără întreruperi pentru device-uri multiple. 

Verifica puterea semnalului

Și nu doar din manualul de utilizare al routerului. Cât de puternic e semnalul unui router va influența rapiditatea cu care navigaati pe intenrnet din orice cameră a casei. Dacă semnalul nu este suficient de puternic e de ajuns să plasați routerul într-o cameră și să funcționeze doar acolo. Și cine ar vrea să aibă în fiecare cameră un router ca să nu fluctueze viteza la internet. 

Alege metoda de encriptie

Nu vrei să se conecteze și vecinul și vecina sau și mai rău, să ți se acceseze datele din calculator chiar prin rețeaua wireless? Protejează-ți rețeaua alegând o parolă cât mai complexă (combined characters, litere, cifre, semne de punctuație). Majoritatea routerelor utilizează metoda de encriptie WPA (wifi protected access) dezvoltata de Wi-Fi Alliance pentru a securiza cât mai bine conexiunile wireless.  

Compatibilitatea routerului cu device-urile tale

Cum adică nu toate routerele sunt compatibile? Well, turns ouț not really. De exemplu un Nintendo WII folosește un anumit tip de adaptor la wireless pe care poate router-ul nu îl are build-in, astfel că în funcție de nevoile tale, verifică și compatibilitatea routerului cu device-urile pe care vrei să le conectezi la el. 

Si acum o recomandare personala de router pentru acasa

ASUS RT-AC66U

router wireless

  • viteza de transfer mare (cca 450 Mbps
  • securizarea optima a datelor
  • raza mare de acoperire / semnal foarte bun

De unde se poate achizitiona? 

*click pe link-uri cu incredere, nu folosesc marketing afiliat. 🙂

*Sursa foto 1: Router wireless 

 

Related Post

Leave a Comment