Ce face si cat castiga un Business Analyst in Romania?

Am lucrat aproape 2 ani pe această poziție în 2 companii diferite și întotdeauna eram întrebată atunci când spuneam ca ce lucrez: dar ce face un business analyst? Sună foarte fancy, știu. Dacă m-ați întreba dacă e, aș spune că e și nu e. În primul rând o să le luăm pe rând, ce trebuie să știe un BA, în ce domenii se poate aplica, ce face concret și cât câștigă pentru asta. 

Business Analystii sunt solicitați în departamentele de IT. Astfel că pentru a putea performa în acest domeniu îți trebuie cunoștințe tehnice solide. În funcție de cerințele postului, de middle sau de senior, de regulă pentru poziția asta nu se acceptă junioratul, adică să te ia de la 0. Da, o să vedeți probabil anunțuri cu junior business analyst, dar o să vedeți ca la cerințe sunt specificate cunoștințele pe care trebuie să le ai și experiență de minim 2 ani în domeniu. Deci e junior, dar nu prea.

Acum ce înseamnă cunoștințe tehnice solide? Nu e de ajuns să știi să instalezi un windows, să învârti fișiere de excel sau să știi care e diferența dintre hardware și software. De fapt, dacă m-ați întreba pe mine eu aș recomanda această poziție celor cu studii în domeniul automaticii, calculatoarelor și al ciberneticii. Eu care am studii exclusiv în domeniul umanistic, m-am adaptat destul de greu și în ambele job-uri am ajuns în punctul în care task-urile și înțelegerea lor îmi depășeau expertiza. 

Ajungeam să fiu demotivată și să fiu din ce în ce mai puțin productivă. De fapt, atunci când m-am angajat ca BA a fost pentru că cineva m-a recrutat pe Linkedin, am fost la interviu, postul era ambalat destul de frumos, task-urile păreau easy peasy și am acceptat. 2 ani mai târziu însă am ajuns să fiu atât de demotivată de job încât am decis că e momentul să fac cu totul altceva, ceva unde să simt că am controlul și că nu e nimic din job-ul respectiv care m-ar putea provoca mai mult decât e necesar. Dar aici e o altă poveste pe care promit s-o spun altădată. 

Skill-urile necesare unui Business Analyst

Skill-uri tehnice:  in primul rând cunoștințe solide de baze de date SQL. O să ți se spună că nu sunt necesare, dar credeți-mă ca sunt, la un moment dat or să se implementeze în sisteme noi funcționalități și o să trebuiască să faci verificările, să le testezi și dacă nu merge ceva, ca BA ești și un fel de 3rd level of support. Tu te-ai ocupat de implementarea lor, tu verifici ce s-a întâmplat de nu funcționează AS designed.  

Apoi, de bază ar fi tot pachetul office (excel, word, visio, power point). Înțelegerea foarte bună a sistemelor și a arhitecturii software. Cum comunică între ele, ce impact are o nouă funcționalitate în sistem, cum stabilești riscurile etc. Apoi, manipularea de UML-uri și diagrame. Trebuie ca în documentația de cerințe tehnice să incluzi și diagrame de arhitectură, de funcționalități, să detaliezi tehnic cum se întâmplă acum lucrurile în sistem și cum se vor întâmpla după implementare.

Soft skill-uri. Aici aș menționa pe primul loc comunicarea. Dar nu comunicarea aia fancy pe care o faci într-o agenție de PR, trebuie să știi să comunici pe limba programatorilor și asta spune multe. Lor nu le plac floricelele și inimioarele, ei înțeleg coduri și dacă s-ar putea să le explici în binar ar fi super, glumesc, desigur. 

Problem Solving și abilități de negociere. Toate schimbările în sisteme vor veni de la Stakeholders ca: Project Managers, Product Owners, Sales, Marketing, Support etc. Trebuie să înțelegi foarte bine cerințele și nevoia de business. Ce vor să obțină oamenii aia prin cerințele lor și mai ales când. Și de aici vine skill-ul de problem solving. Dacă deadline-ul e prea strâns, va pune automat presiune pe echipele de dezvoltare și testare. Trebuie să știi să manageruiesti acest conflict astfel încât toate părțile implicate să fie mulțumite. 

Să știi să pui întrebări. Pare simplu, funny, cum adică? Cine nu știe să întrebe ceva? Ei, în funcție de întrebările pe care le pui pentru fază de ellicitation (clarificarea cerințelor) îți faci tu munca de după mai ușoară. Întrebările clare, concise, pe subiect și capacitatea de a vedea impactul acestora înainte de a fi implementate, te vor ajuta enorm.

Dacă transmiți mai departe cerințele în blur, nu numai că obiectivele nu vor fi atinse, se vor consuma resurse și nimeni nu va fi mulțumit. Așa ca, cu cât mai multe întrebări pertinente, cu atât mai bine. Ah da, și notează, notează tot ce ți se spune, notezi, întrebi și tot așa. Eu când aveam ședințe de ellicitation cu stakeholders din afară țării, se desfășurau pe Skype și ceream permisiunea să înregistrez acele ședințe pentru a le asculta în liniște, astfel, reduceam riscul să pierd informații poate prețioase pentru procesul de analiză. 

Sfat: Încearcă să înveți foarte, foarte bine sistemele cu care lucrezi, că sunt aplicații mobile, că sunt soluții software, nu contează, trebuie să le știi și în vis. Dacă te trezești dimineața și te gândești de 2 ori ce face un buton în aplicația pe care o gestionezi, nu e bine, apucă-te și învață. Să nu fie absolut nimic care să îți scape. Știi cum ai învățat Luceafărul sau Somnoroase Păsărele? Așa tre`să știi și sistemele cu care lucrezi.

Și acum să trecem la munca efectivă. 

Ce face concret un Business Analyst

Participă în faza de definire a cerințelor proiectului. Adică ședințe, ședințe și iar ședințe. Se stabilesc obiectivele proiectului, durata, impactul. Mare, mare atenție deci că asta e cea mai importantă etapă, când tu, ca BA, trebuie să înțelegi exact despre ce e vorba. Dacă îți e ceva neclar, întreabă, întreabă de două ori până când ai înțeles exact.

Analizează informațiile primite de la managerii de produs.  

Documentează cerințele tehnice. Descrie AS IS-ul-cum se întâmplă acum în sisteme și TO BE-ul-cum se va întâmpla după ce se vor implementa noile funcționalități. 

Participă în etapă de implementare, răspunde la întrebările dezvoltatorilor, arhitecților de sisteme. Testează funcționalitățile pentru a vedea dacă se comportă conform cerințelor. Trebuie însă ca înainte să se implementeze ceva, BA-ul să fie foarte explicit și să comunice în permanență cu programatorii.  Nu vrei să se scrie un cod care să se comporte diferit de ce se vrea și astfel să se piardă timp și resurse și inf inal să nu se atingă deadline-ul stabilit inițial. 

Cât câștigă un Business Analyst în România. 

N-o să mă întind foarte mult cu acest subiect, așa că spun direct,  salariile variază de la 3500 lei până la 7000-8000 lei în funcție de experiența BA-ului, skill-urile pe care le are și compania pentru care lucrează.

Cât de dinamic este jobul 

Ce pot să spun este că nu te plictisești. Dacă ai norocul să fii alocat pe mai multe proiecte, întotdeauna vor fi lucruri noi de învățat. Cel mai mișto e să fii alocat pe un proiect care nu e încă dezvoltat, să fii de la început, să participi cu idei pentru MVP.  Dar chiar și pe un proiect vechi care are nevoie de un refresh în materie de tehnologii, de grafică, de funcționalități, tot e challenging și la fel, multe lucruri de învățat. Plus, daca chiar te pasionează, poți să fii activ în procesul de transformare al framework-ului, să prinzi elemente de programare, etc. 

Business Analysis si Metodologia AGILE 

Majoritatea companiilor care angajează Business Analysts folosesc metodologia AGILE. Asta înseamnă că n-ar strica să știi ce e un sprint, un stand-up, scrum, story points, Jira, etc. Dar despre ele mai detaliat într-un articol viitor. 

Acum, dacă mai sunt lucruri pe care doriți să le știți, don`t be afraid and ask them. Lăsați-mi în comentarii, scrieți-mi pe FB, pe mail. Promit să răspund tuturor. 

 

Related Post

7 Thoughts on Ce face si cat castiga un Business Analyst in Romania?

  1. Foarte interesant. Si salariile sunt absolut OK, zic eu, comparativ cu altele in domeniile astea. Acum e drept ca ai si multa munca, plus o droaie de responsabilitati.

  2. Salut! am fost invitat la un test la Accenture ca si Business Analyst. Mi s-a spus ca testul va cuprinde intrebari de analiza si engleza. Am intrebat daca analiza financiara si a zis ca da. Oare la ce sa ma astept? Ca totusi mie mi se pare mai mult IT, sau tipa de la HR nu stia exact. Mersi

     

  3. Eu am primit orferta de la Oracle, pentru pozitia de Business Analyst ( fara experienta anterioara), 2700 lei brut + bonuri de masa.

Leave a Comment