Cati nitrati contine apa pe care o consumam zilnic?

Saptamana trecuta am primit de la Claudia un plic cu informatii despre nitrati care se regasesc in apa pe care o consumam zilnic. Despre subiectul asta nu stiam prea multe asa ca am citit cu interes materialele informative primite si am aflat urmatoarele lucruri:

Nitrații sunt compuși chimici care apar odată cu mineralizarea substanțelor organice azotoase provenite de la plante și animale. O parte din nitrați sunt absorbiți de rădăcinile plantelor și au rol de materie primă pentru sinteza proteinelor și altor compuși cu azot.

-În fiecare primăvară, nitraţii, sub forma îngrăşămintelor folosite în agricultură, sunt dizolvaţi în apele ploilor şi zăpezilor ce se topesc și ajung în sursele de apă, iar de aici, în paharele noastre.

Cei mai vulnerabili în faţa nitraţilor sunt bebelusii, pentru ca flora lor microbateriană nu este încă dezvoltată pentru a lupta cu aceştia. Astfel, nitraţii ingeraţi se vor transforma în nitriţi – care sunt cu mult mai toxici, iar efectele pot varia de la probleme gastrice, urticarii şi iritaţii.

Astfel ca cei de la Aqua Carpatica au demarat campania “Testul Puritatii” prin care isi propun sa lupte pentru puritatea apelor din Romania. Si primul pas in lupta e sa stii cine este inamicul. Asadar, ei apeleaza la consumatori pentru a crea harta tuturor apelor din Romania si al cantitatii de nitrati a acestora. (indicatori ai impuritatii).

Pentru a ne putea inrola in lupta pentru puritatea apei, trebuie sa avem si “armele”. Ele sunt oferite tot de Aqua Carpatica sub forma unor benzi de hartie care au în vârf un indicator sensibil tratat pentru recunoașterea valorii nitraților din apă. El se introduce în apa testată (de adâncime – fântâni,  de suprafață – râuri, lacuri, izvoare, apă de robinet sau ape îmbuteliate) timp de două secunde, se scoate, iar după 1 minut puteți observa cum își schimbă culoarea. Comparați cu grila de culori de pe ambalaj și observați în ce prag se încadrează în ceea ce privește cantitatea de nitrați.

Pasul următor este să înscrieți valoarea și a aplicației de Facebook Testul purității sau pe siteul dedicat campaniei, alături de locul în care ați făcut testul și tipul de apă testată. Fiecare test înregistrat contribuie la completarea hărții nitraților și poate fi vizualizată de oricine este interesat de curățenia apelor pe care le consumă.

Eu am facut 3 teste si puteti observa ce a reiesit.

Apa plata Dorna

Apa de la filtru (cum avem majoritatea la locul de munca)

Apa minerala carbogazoasa Borsec

Atentie! Cu cat banda capata o culoare mai inchisa cu atat concentratia de nitrati este mai mare!

Related Post

3 Thoughts on Cati nitrati contine apa pe care o consumam zilnic?

Leave a Comment