Cand scade entuziasmul

Nu știu voi cum sunteți dar mie îmi place să încep o grămadă de lucruri. Și pana mă apuc efectiv de ele sunt super entuziasmată, și-mi fac planuri, și îmi imaginez cum or să iasă toate ca iepurele din pălărie.  Și în sfârșit după multe pregătiri, planuri și așteptări vine ziua cea mare cand incep proiectul. și entuziasmul este la fel de mare, sunt thrilled inca.

Dar ca să vă dau un exemplu concret, că să înțelegeți exact la ce mă refer: sala. Cred că am început să merg la sală de cel puțin 5 ori in ultimii 3 ani. Nu m-a ținut mai mult de 2 luni niciodată. 

Un alt exemplu sunt cursurile de pian din liceu. La început sunt foarte entuziasmată și pe măsură ce trece timpul și lucrurile devin repetitive energia și focusul meu scad. Și cam asta se întâmplă cu toate lucrurile de care mă apuc. Știu că îmi fac reclamă proastă (știu, Bogdan, da?) dar mă gândesc că e ceva care mă oprește să continui cu același tonus cu care încep.

Într-un moment de luciditate terifiantă m-am întrebat dacă nu cumva e neregulă cu lucrurile de care mă apuc. Poate nu-s de mine, poate nu mă pasionează cu adevărat și dacă mă forțez e normal să scadă nivelul de entuziasm. Dar nu e deloc așa, ba dimpotrivă, mă cunosc destul de bine și nu aș începe vreodată să fac ceva în timpul meu liber care să nu-mi aducă plăcere. 

E vorba de timpul liber până la urmă și cu el fac ce mă face pe mine să mă simt bine și împlinită. Și atunci care e cauza pentru care mă dezumflu ca un balon? Unde se pierd motivația și determinarea și ce aș putea face eu în privința asta? Da, probabil că e de vina și caracterul meu nu foarte ambițios pe care nu l-am educat de-a lungul anilor, dar cred că undeva încă se mai poate schimba ceva. 

Trebuie să existe ceva tehnici de "level up" al entuziasmului și determinării care să mă mențină pe linia de plutire și să nu mă pleoștesc ca un pui de găina plouat!

Vouă vi s-a întâmplat să va dezentuziasmati de anumite lucruri pe parcurs? Cum ați trecut de perioada respectivă cu bine? Ați reușit să vă readuceți motivația și determinarea la același nivel ca la început?

Related Post

11 Thoughts on Cand scade entuziasmul

 1. Eu mi-am dat seama ca fara motivatie clara, fara un scop final, nimic nu tine pana la infinit.
  De exemplu – te-ai apucat de sport ca e bun pentru sanatate, pentru inima, pentru socializare, dar… care e scopul final? daca ti-ai fi stabilit o tinta clara – sa slabesti 5 kg, sa reusesti sa intri in blugii aia superbi, sa faci 8 patratele etc… atunci ai fi fost mai determinata.
  Asa ca data viitoare stabileste-ti niste obiective 😉 ai sa vezi ca motivatia se va mentine.

 2. cauta chestii care sa te pasioneze, eu de exemplu o iau razna daca nu fac miscare regulat, asa ca abonamentul meu la sala e platit si utilizat 🙂

  pe de alta parte, ma inscriu la diverse cursuri, dar cursuri care sa se si incheie la o data fixa, acum fac un curs de pictura care stiu ca se va termina in iunie; imi doream de mult sa ma joc cu pictura, dar nu ma tragea ata sa incep pur si simplu

  eu cochetez mai de mult cu handmade-ul si aici e cu episoade, am momente si momente, am perioade cand lucrez ca nebuna, de nu am somn si foame si apoi le strang toate intr-un colt; de obicei ma motiveaza sarbatorile sau zilele de nastere; deci la fel, o motivatie cu termen fix.

 3. Uneori duc lucrurile până la capăt, alteori, le las baltă chiar înainte să le încep. La fel, mă entuziasmez, fac planuri, liste etc, și apoi…nimic.
  În unele cazuri am încetat să-mi mai fac planuri și pur și simplu m-am aruncat cu, capul înainte. Așa am reușit să duc la capăt ce începusem. În alte cazuri, nu merge aceeași metodă.
  Cred că ține de determinare sau de scopul final, nu știu încă dar când aflu ceva sigur revin cu detalii :).

 4. Da, mi s-a întâmplat. Mă tot lăudam că mă apuc de confecționat bijuterii și mai mult de o lună nu m-a ținut năravul. Bine, mă mai apuc eu o dată la câteva luni, dar îmi piere repede cheful.

 5. Deci, concluzia cam e clară. E în firea noastră să ne pierdem entuziasmul pe drum, cu atât mai mult atunci când e vorba de lucruri care nu ne pasionează cu adevărat, pe care le facem… mai mult că trebuie, decât că vrem… știi? cred că nici nu-i așa mare problemă, mai bine ne împăcăm cu idee că suntem ființe slabe, neconsecvente… 😛

 6. Rutina este cea care omoara entuziasmul, mai ales daca devine o rutina obositoare sau neplacuta. Atunci ca trebuie sa faci ceva devine cu atat mai neplacut cu cat dureaza mai mult sau trebuie facut mai des. Ar fi superb si multa lume mult mai productiva daca tot ce am face ar fi de drag sau de placere.

 7. Macar poti sa spui ca un proiect pe care l-ai inceput si care inca te preocupa este chiar blogul acesta. 🙂 Cat despre proiecte incepute si neterminate … he he … fiecare a avut asa ceva macar odata in viata. Sunt multi factori care ne determina sa intrerupem un proiect sau chiar o idee. Poate fi lipsa de bani in momentul respectiv sau te apuci de proiect si constati ca nu mai ai timpul necesar sa ii dedici.

Leave a Comment