Aparatul Dentar. Dupa 1 an. (poze atunci si acum)

Luna asta s-a împlinit fix un an de când mi-am pus aparatul dentar pe arcada superioară. (noroc cu articolul Claudiei că altfel uitam complet!) Un an care a trecut mai repede decât mă așteptam, un an în care s-au schimbat multe, un an al încercărilor, al nervilor întinși la maxim, un an în care am învățat încă o dată lecția despre fragilitatea lucrurilor și persoanelor din viețile noastre și cât de mult contează, mai mult decât orice, să fii sănătos! 

De fapt, un an s-a împlinit in jur de 10 august dar cum am fost prinsă într-atât de multe probleme în ultimul timp am tot amânat scrierea articolului. Astăzi profit de faptul că este duminică și o să vă povestesc puțin despre cum a decurs primul an cu aparatul dentar. 

Din punct de vedere estetic lucrurile s-au îmbunătățit vizibil după cum o să vedeți și voi în pozele comparative de mai jos. Nu știu dacă are legătură dar cu aparatul dentar am avut mult mai mult succes la interviurile de angajare. De anul trecut până acum am "reușit" să schimb 3 job-uri. Asta este unul dintre aspectele negative de care vă vorbeam mai devreme.

Dar totul e bine când se termină cu bine și de la 1 august am început un nou job într-o companie nouă, tot de IT, și-mi tare mult îmi place și pentru prima dată, de când am plecat din Vodafone simt că I belong there iar oamenii sunt exact pe gustul meu. 

Igiena dentară nu a avut deloc de suferit până acum, ba dimpotrivă. De când cu aparatul dentar mă spăl pe dinți aproape după fiecare masă, folosesc periuța interdentară regulat și nu-mi lipsește dimineața clateala cu apa de gură. Dinții nu s-au îngălbenit deloc, singura modificare este că după 2 săptămâni de la vizita la ortodont arcurile încep să se îngălbenească, dar nu e mare lucru pentru că ele se schimbă de fiecare dată la activări. 

Aparatul pe arcada inferioară l-am pus în aprilie și de atunci, așa cum v-am mai zis, am tot avut neplaceri cu el. Asta pentru că inițial trebuia să extrag și de acolo minim un dinte și nu am mai vrut, am insistat să încercăm doar să-i îndreptăm puțin pentru că acolo nu sunt așa mari problemele. Neplaceri însemnând că am un dinte buclucaș care nu vrea deloc să țină lipit de el un bracket și pică de fiecaere dată. Mai am puțină răbdare cu ei până se aliniază de tot și apoi sârmulițele se vor înlocui cu unele mai groase pentru a-i putea împinge.

Vestea bună despre aparatul dentar de pe arcada superioară este că deși inițial trebuia să-l țin 2 ani, planul ortodontic a mers foarte bine și s-ar putea să-l dau jos ceva mai devreme. Mai sunt două spații de închis și va fi gata. Am emoții cu cel de jos cum va evolua și cât timp mă voi mai chinui cu el și cu sârmulițele buclucașe! 

Două dintre întrebările frecvente care mi se adresează când se află că port apărat dentar sunt: 

1. Doare?
2. Ce nu poți mânca? 

De durut doare uneori câteva zile după activare. Dar nu de fiecare dată. De exemplu mie când au început caninii să-mi migreze și să ia locul premolarilor extrași înainte de punerea aparatului dentar, m-a durut. Nu insportabil dar nu prea puteam mesteca mai nimic. Luam nurofen pentru durere și trecea. Nu ține mult, maxim 5 zile and then, you`re good as new.

Ca și interdicții în materie de alimente sunt chestiile tari: alune, nuci, fructe tari (eu păcălesc sistemul și îmi tai bucățele de mere, de nectarine și nu mai e nevoie să mușc din ele) și nici coji de pâine. Pâine nu prea mănânc oricum deci pentru mine n-a fost un șoc mare. De asemenea evit caramelele și orice dulce lipicios care poate rămâne printre bracketi. În rest se poate mânca/bea orice, însă atenție, de la multe cafele, țigări, frappe-uri și alte siropuri colorate, dinții se pot îngălbeni mai repede! 

Si acum pozele!

Știu că între poză făcută acum 6 luni și cea făcută astăzi nu este o diferență vizibilă, vă zic eu însă că de atunci caninii au luat locul premolarilor extrași și acum mai trebuie doar să am răbdare să se închidă spațiile rămase.

Dacă aveți întrebări, nelămuriri sau vreți să mai știți și alte lucruri pe care am uitat eu să le menționez, întrebați-mă și vă răspund cu drag! 

Mai multe despre experienta aparatului dentar puteti citi aici.

Related Post

30 Thoughts on Aparatul Dentar. Dupa 1 an. (poze atunci si acum)

 1. Ohoho, ce schimbare! In bine, desigur. Nici eu nu am deloc probleme cu dintii dar are sotul si vrea sa-si puna. Abia astept sa-i arat ce rezultat deosebit ai obtinut. Felicitari

   1. Sincer nu vreau să denigrez pe nimeni, dar pur şi simplu cred că dentista nu este aşa profesionistă. O dată când dormea, din greşeală nu ştiu cum a muşcat şi i-a picat plasticul de pe dinte (nu ştiu cum îi spune).
    Apoi, când i l-a pus prima dată, am înţeles că apartul are o chestie unde se strânge o dată la câtva timp. Eh, chestia aia îi făcea rană în gură.
    Mă rog, el nu se arată aşa revoltat şi mă enervează! 😀

 2. Ai obtinut un zambet foarte frumos, Ana, a meritat sacrificiul de a purta aparat. 🙂
  Si pentru ca nu am facut-o pana acum, felicitari pentru noul job! 🙂

   1. 2 ani la paginamedicala.ro (pr si jurnalism medical pt medici de toate categoriile) si 1 an la dentist.ro (pr jurnalism social media etc pt pacienti si cabinete stomatologice)

 3. In primul rand, felicitari! arata superb. dar nu inteleg ceva. De ce ti a scos premolarii? adica mi se pare foarte gresit sa scoti un dinte sanatos.

 4. Buna,
  Scuze ca deschid subiectul asta, dar m-ar intersa cat te-a costat aparatul per arcada?? si eu sunt in cautarea unui cabinet de genul asta…
  Multumesc!

Leave a Comment