911, How Can I help you? Direct din Romania!

Am o prietenă care de ceva vreme își caută un loc de muncă și aproape în fiecare zi îmi trimite oferte de angajare dintre cele mai ciudate. Cred că am să scriu curand un articol separat doar cu ele ca să vă faceți o idee cam ce se mai găsește acum pe site-urile de recrutare.

Dar astăzi o vorbim despre un job care nu doar că m-a surprins dar am zis că merită și un post separat pentru că da, e de necrezut că operatorii serviciului de urgență american sunt de fapt (și) români.

(coincidenta sau nu, cautand imagini cu 911 pe Google am gasit doar imagini de la atacul terorist din 11 septembrie)

Jobul se numeste: Emergency 911 Operator

Cu alte cuvinte serviciul de urgență din Statele Unite este outsourced în România. Sinceră să fiu am rămas surprisa. Doar imaginați-vă că 112 ar fi pe undeva prin India (presupunând că operatorii ar ști să vorbească acolo ceva română) și voi ați suna că sunteți jefuiți pe strada X colț cu magazinul Y. În grabă cu care sunați și cu care vorbiți cât ar înțelege operatorul aflat la capătul celălalt al firului? 

Oricât de multă engleză ar ști acel operator român, n-o să se compare vreodată cu un vorbitor nativ și mai ales dacă sună careva și folosește slang-urile lor, slang-uri care nu ne sunt tocmai familiare. Sau sună un nigga` care tocmai a fost împușcat și are nevoie urgentă să vina salvarea și poliția. Păi până înțelegi tu unde este, ce vrea, cum s-a întâmplat, până completezi rapoartele și suni la autorități la rândul tău… iti dai seama ca bietului om ii scad dramatic sansele de supravietuire?

Înțeleg că forța de muncă din România e ieftină, că suntem un soi de indieni ai Europei și că multe firme de call-center fac outsourcing cu noi, dar pana si serviciul de urgență al americanilor? Ce mai urmeaza?

Oh well, I feel for you, dear Americans. 

 

Related Post

16 Thoughts on 911, How Can I help you? Direct din Romania!

 1. Canadienii au acelasi nr pentru urgente. Avand in vedere ca se cere atat engleza cat si franceza, cred ca e vorba de Canada (engleza si franceza sunt limbile oficiale ale Canadei). In Canada sunt foarte multi emigranti si se vorbeste engleza cu o gramada de accente, la absolut orice nivel, si deci si operatorii de la 911 pot sa aiba accent. Daca esti fluent in engleza, intelegi orice engleza.

  1. Ideea ramane aceeasi: tot suntem indieni si e de rahat sa faci outsourcing pt serviciul de urgenta. Oricat de multi imigranti ar fi in tara respectiva.

   1. Pentru Canada nu e diferenta ca esti roman/ bulgar/polonez etcc in Canada sau in tara ta! Important e sa lucrezi si sa te plateasca cat mai putin! Vreau sa spun ca sa nu crezi ca cei din Canada angajeaza la call center canadieni! Adica sa fim serios … call center …

    1. A, si inca ceva, la urgente suni, esti directionat initial la departamentul ugentei tale: politie/pompieri/salvare etccc!
     Daca esti dispercer numai redirectionezi toata ziua

     Daca esti raspunzator pe departament, ti se afiseaza instant toate datele, adresa, tel, tot! Nu trebuie sa stii chesti fizice! oricum inchipuie-ti ca la urgente sunt telefoane pe banda rulanta non-stop, mai ales intr-o tara mare!
     La urgente nu sta lumea la discutii cu tine! doar ti se comunica ca vine salvarea etcc Oricum un minim training ti se face, sa stii lucrurile esentiale de prim ajutor in cazul in care esti intrebat! De exemplu pt o lucsatie de picior bunica mea a sunat la urgente! Era singura si nu putea merge pana la doctor cu asemenea dureri, nu dorea nici sa vina salvarea pt atata lucru, asa ca a sunat sa intrebe ce sa faca singura sa se vindece!

 2. Indienii nu sunt numai ieftini ci si inteligenti. Este o chestie recunoscuta la nivel mondial. India este consideranta conducta de inteligenta a Asiei. La fel si Romania. Este o tară ieftina dar si o tara cu potential intelectual ridicat. Ca ar putea face outsourcing in Bulgaria, de exemplu, e mai ieftin decat la noi. Ma rog, eu prefer sa vad jumatatea plina a paharului:) A, si in Canada sunt foarte multi rezidenti care nu vorbesc engleza sau franceza. Ei ar putea fi o mana de lucru ieftina dar nu pot fi folositi la altceva decat curatenie. Deci, mai bine fac outsourcing decat sa angajeze rezidenti care nu stiu sa vorbeasca. Parerea mea:)

  1. Nu e chiar asa si sa iti spun si de ce. Chiar daca emigrantul ala nu stie engleza/franceza la fel de bine ca un roman/indian (desi puteau foarte simplu sa angajeze localnici) e mai valoros pentru ca stie locurile. Imagineaza-ti ca ai fi jefuita in Malaiesti, comuna Puchenii MAri din judetul Prahova, si ai spune asta la telefon unui om la repezeala, sau nici tu n-ai sti foarte bine locatia si ai da cateva repere, cum te-ar putea ajuta sa raporteze autoritatilor cand s-ar chinui o gramada sa inteleaga unde te afli?

   1. Greșești: la serviciul de urgență nu se pierde timpul cerând informații despre locul urgenței, acesta apare automat pe harta operatorului, indiferent de pe ce faci apelul (telefon fix, mobil, telefon cu număr ascuns, etc). Singurul lucru cu adevărat important este cunoașterea perfectă a limbii. Dacă un indian vorbește mai bine engleza și franceza decât un localnic din Canada, atunci este operator 911 mai bun. Și nu în ultimul rând, recent a fost implementat serviciul de urgență 911 prin SMS (pentru cazuri când individul aflat într-o situație gravă nu poate vorbi, ca să nu fie auzit de exemplu). În acest caz e clar că nici accentul și nici dicția nu are nicio importanță.

    1. Zoli are dreptate. Nu trebuie sa stii locurile. In momentul in care suna telefonul, cel care face apelul este deja localizat pe harta. Operatorul nu trebuie sa stie geografie, trebuie doar sa vorbeasca limba, sa stie sa foloseasca sistemul si sa nu-si piarda cumpatul. Am vizitat un centru de acest gen intr-un judet din Romania. Ma indoiesc ca fetele care erau in seara aia in tura stiau toate satele si ulitele din judet:)

 3. Cineva face misto de voi lol! E imposibil ca un job de 911 operator sa fie outsourced. Cerintele pentru job includ background check, clearance (pentru a putea accesa diferite baze de date), cunoasterea perfecta a limbii engleze (nu am auzit nici un operator 911 sa vorbească cu accent), uneori cetățenia americană, teste, niste certificari, licența, si chiar o cunoastere a zonei Etc. De obicei cand suni la 911, ești directionat automat la serviciul din orașul in care te afli. Adică suni din Hollywood, nu iti răspunde un operator din City of Santa Monica, ci unul din City of Hollywood. 🙂
  Limba franceza in USA? Lol Nu stiu exact ce e cu anuntul, dar cu siguranță nu e un job de operator 911 in USA. Parol! 🙂

 4. Buna, intamplator stiu firma respectiva. E vorba despre o companie de telefonie. Ei trebuie sa fie 24/7 la dispozitia celor de la serviciul de urgente pentru a le oferi informatii despre cei care au sunat la 911. Cei care formeaza 911 uneori inchid inainte sa dea toate informatiile, alteori nu pot vorbi deloc. Asadar “operatorul 911” nu va vorbi cu oamenii care suna la urgente ci ii va ajuta pe cei de la urgente cu informatii despre ultima adresa cunoscuta a clientului si alte detalii. Nu va speriati, procedurile pentru apelurile de urgenta sunt extrem de complexe.

 5. Eu ma gandesc ca locatia omului iti apare automat. Accentul e cam irelevant ca-n State multi is “vinituri”. Daca te descurci cu munca asta si nu te panichezi ca aia se omoara pe acolo (sau ce-si fac) ma gandesc ca e si Ok si bine remunerat.

  1. Cand suni de pe mobil sau de pe o linie voip trebuie sa confirme adresa, daca nu pot, se duc la ultima adresa cunoscuta.

Leave a Comment